Ballina Bota Të paktën 64 të burgosur në pritje të ekzekutimit në Arabinë Saudite

Të paktën 64 të burgosur në pritje të ekzekutimit në Arabinë Saudite

Një organizatë joqeveritare për të drejtat e njeriut ka deklaruar se të paktën 64 persona janë në rrezik ekzekutimi në në Arabinë Saudite, nëntë prej të cilëve ishin të mitur kur u ngritën akuza penale kundër tyre.

Ndër të tjera organizata në raportin e saj thekson se 61 persona u ekzekutuan në gjysmën e parë të vitit në mbretërinë e Gjirit, e cila është ndër vendet më kapitaliste në botë.

Një raport i AFP-së i bazuar në raportet e medias shtetërore, megjithatë, tregon se këtë vit ka pasur 63 ekzekutime deri në qershor dhe 74 deri më tani deri në korrik.

ESOHR nga ana e saj vlerëson se numri i ekzekutimeve mund të jetë edhe më i madh, pasi ka raste që kryhen “fshehurazi” apo “pa paralajmërim”.

Raporti denoncon “ritmin e tmerrshëm” të ekzekutimeve, pasi autoritetet “përfillin vazhdimisht premtimet e tyre, ligjin ndërkombëtar dhe detyrimet ndërkombëtare”, duke vlerësuar se jetët e atyre që presin ekzekutimin në Arabinë Saudite janë “gjithnjë e më shumë në rrezik”.

OJQ-ja ankohet gjithashtu për faktin se Arabia Saudite vazhdon të refuzojë t’ua dorëzojë trupat e njerëzve të vrarë familjeve të tyre, pavarësisht kërkesave të tyre të përsëritura.

Ndër të tjera në media thuhet se të paktën 140 trupa mbeten në duart e autoriteteve, vëren ai.

Ndërkohë 1,000 të burgosur janë ekzekutuar që nga viti 2015, kur mbreti Salman mori fronin dhe djali i tij Mohammed u bë Princi i Kurorës , udhëheqësi de fakto i Arabisë Saudite , sipas një numërimi nga Reprieve dhe ESOHR të lëshuar në fillim të këtij viti.

Ndërsa në vitin 2022 u ekzekutuan 147 persona , dyfishi i numrit krahasuar me një vit më parë. Mes tyre, 81 të dënuar për “terrorizëm” u ekzekutuan në të njëjtën ditë, duke shkaktuar një protestë ndërkombëtare.

Princi i kurorës Mohammed bin Salman ende siguroi revistën amerikane The Atlantic në mars 2022 se mbretëria ishte “çliruar” nga dënimi me vdekje, me përjashtim të rasteve të vrasjeve ose rasteve në të cilat të akuzuarit “kërcënuan jetën e shumë njerëzve”, sipas medias shtetërore saudite./abcnews.al