Ballina Bota “Përgatituni për luftë me Rusinë”, kreu i forcave të armatosura të Finlandës...

“Përgatituni për luftë me Rusinë”, kreu i forcave të armatosura të Finlandës paralajmëron Europën

Kreu i forcave të armatosura të Finlandës  tha se Rusia mund të testojë unitetin e ndërsjellë të NATO-s me një sulm ndaj një vendi anëtar të NATO-s në vitet e ardhshme, por ka më shumë gjasa të vazhdojë, tha ai, me sulme hibride si bllokimi dhe ndërhyrja në zgjedhje.

Disa liderë perëndimorë si presidenti amerikan Joe Biden, ministri gjerman i mbrojtjes dhe ministri i mbrojtjes i Danimarkës kanë shprehur shqetësimin se planet afatgjata të Rusisë mund të përfshijnë një sulm ndaj NATO-s.

“Sigurisht që testi i Nenit 5 është gjithmonë i mundur, por nëse marrim veprimet e duhura dhe qëndrojmë të bashkuar, mendoj se një sulm nuk ka gjasa”, tha gjenerali Yane Giaccola për Reuters.

Yaakola, detyra e të cilit është të vëzhgojë me vëmendje atë që Rusia po bën pas kufirit të gjatë që ndan me Finlandën, tha se Moska aktualisht ishte shumë e zënë me përgatitjen e ofensivës së saj të re pranverore në Ukrainë për të konsideruar një sulm ndaj NATO-s.

Në fund të vitit të kaluar, presidenti rus Vladimir Putin hodhi poshtë mundësinë e një sulmi të NATO-s si të pakuptimtë, por Kremlini gjithashtu paralajmëroi se një konflikt midis Rusisë dhe NATO-s do të ishte i pashmangshëm nëse anëtarët evropianë të NATO-s dërgonin trupa për të luftuar në Ukrainë.

Por Yaakola tha se Rusia ka të ngjarë të vazhdojë ato që ai i quajti sulmet hibride kundër vendeve evropiane, në formën e bllokimit të GPS, operacioneve të ndikimit dhe synimit të fqinjëve të saj, përfshirë Finlandën, duke dërguar emigrantë.

Kremlini mohon në mënyrë rutinore ndërhyrjen në zgjedhje dhe instrumentalizimin e imigracionit. Kremlini nuk iu përgjigj një kërkese për koment mbi pretendimet e Estonisë për bllokim GPS muajin e kaluar, por më parë ka mohuar se po përpiqet të zhvillojë teknologjinë e bllokimit.

“Rusët dëshirojnë të shkaktojnë sa më shumë mosmarrëveshje në Evropë, në mënyrë që uniteti dhe kohezioni ynë të jetë më i pamundur,” tha Yaakola.

Finlanda, si një anëtare e NATO-s, ka rritur shpenzimet ushtarake, duke arritur 2.5% të PBB-së në 2023 dhe 2.31% këtë vit.