Ballina Bota 400 mijë punëtorë të kualifikuar i mungojnë Gjermanisë

400 mijë punëtorë të kualifikuar i mungojnë Gjermanisë

Kompanitë gjermane po përpiqen të gjejnë punëtorë të kualifikuar për të rritur prodhimin.

Instituti i ekonomisë IW paralajmëroi për këtë, duke vlerësuar se mungesat e punës ndikuan në ekonomi me rreth 0.9 pikë përqindjeje të PBB-së në vit.

Tregu gjerman i punës regjistroi një ngritje të madhe, duke treguar nivelin më të lartë të punësimit që nga fillimi i autoriteteve për të monitoruar këtë tregues.

Kompanitë gjithashtu humbën punëtorë të kualifikuar për shkak të periudhës jashtëzakonisht të gjatë të rritjes ekonomike, tashmë nëntë vjet, si dhe mungesës së një popullsie pune, raportojnë mediat në Gjermani, përcjell albinfo.ch.

Edhe nëse menaxherët gjermanë do të punësojnë të gjithë të papunët me kualifikime të përshtatshme, rreth 400,000 vende pune do të mbeten të paplotësuara, sipas Institutit ekonomik gjerman IW, shkruan albinfo.ch.

Kjo do të thotë se Bruto Produkti i Brendshëm i Gjermanisë do të jetë 0.6 për qind më i lartë nëse kompanitë angazhojnë të gjithë punëtorët që u nevojiten, shtoi instituti.

@tn.lajmelokale
@tetovanews