Ballina Bota Covid-19, Italia bën me detyrim vaksinimin për personat mbi 50 vjeç. Për...

Covid-19, Italia bën me detyrim vaksinimin për personat mbi 50 vjeç. Për shërbime dhe dyqane mjafton certifikata bazë

Këshilli italian i Ministrave, pas një mbledhjeje dy orëshe, miratoi njëzëri dekretin e ri anti-Covid i cili përmban një shtrëngim të mëtejshëm për të frenuar Omicron. Dispozita prezanton detyrimin për të pasur një vaksinë për personat mbi të 50-at dhe zgjeron super “Green pass” në kategori dhe aktivitete të ndryshme. Për të aksesuar shërbimet – nga dyqanet te bankat, nga parukierët te estetistët – do t’ju duhet certifikata e gjelbër bazë.

Dekreti i ri kaloi unanimisht, por vjen në fund të një dite të tensionuar mes palëve, ku qëndrimet kanë mbetur ato të dala tashmë ditët e fundit. Pd, Forza Italia, Italia Viva dhe ministri i Shëndetësisë, Roberto Speranza, do të shtrinin detyrimin e vaksinimit për të gjithë punonjësit ndërsa në frontin e kundërt u rikrijua boshti Lega-Cinque Stelle që i dha jetë qeverisë verdhegjelbër.

Pa një pikë takimi, ishte kryeministri Mario Draghi ai që gjeti një rrugëdalje: fillimisht vendosi, kundër vullnetit të Lega-s, detyrimin e vaksinimit për të gjithë italianët mbi 50 vjeç, një zgjedhje që nuk është një “kompromis politik”, sqarojnë burimet qeveritare, por i cili shërben për uljen e shtrimeve në spital, duke qenë se ato janë grupmoshat më të zakonshme në terapi intensive dhe në pavijonet e Covid.

Dhe më pas ai miratoi kompromisin, për të shmangur abstenimin e ministrave të Matteo Salvinit: për të aksesuar shërbimet personale – pra parukierët dhe kozmetologët – në zyrat publike, shërbimet bankare, postare dhe financiare, në qendrat tregtare dhe dyqanet, do të mjaftojë Leja bazë e Gjelbër (pra edhe e disponueshme me tampon) dhe jo ajo e përforcuar, siç parashikohej në draftin e dekretit. Një masë që, në fakt, do t’i linte atyre që janë kundër vaksinimit mundësinë për të shkuar vetëm në farmaci apo supermarkete.

Sapo dekreti të botohet në Fletoren Zyrtare, vaksina do të jetë e detyrueshme deri në datën 15 qershor për të gjithë ata që kanë mbushur 50 vjeç ose do të mbushin deri në atë datë, me përjashtim vetëm për ata me certifikatë mjekësore. Kurse të shëruarit, pra ata që e kanë kaluar COVID-19 do të duhet të vaksinohen pas 6 muajsh.

Por për 50-vjeçarët ka edhe një ndërhyrje tjetër: nga data 15 shkurt mund të shkoni në punë vetëm me ‘super lejen e gjelbër’. Një masë që zbatohet si për sektorin privat ashtu edhe për atë publik, përfshirë ata që punojnë në gjyqësor dhe magjistratët. Megjithatë, rregulli nuk zbatohet për avokatët mbrojtës, dëshmitarët dhe palët në gjyq. Kontrollet do të jenë në dorën e punëdhënësve dhe ata që nuk kanë superkalimin do të konsiderohen të pajustifikuar në mungesë deri në paraqitjen e vërtetimit, “me të drejtën e mbajtjes së marrëdhënies së punës dhe pa pasoja disiplinore”, por me pezullim të pagës dhe çdo shpërblimi tjetër, sido që të quhet.

Megjithatë, kompanitë mund të zëvendësojnë ata që nuk kanë një leje të përforcuar. Në këtë rast parashikohen gjoba: për ata që hyjnë në një vend pune dhe nuk kanë ‘Superkalimin’, rrezikon gjobitjen nga prefekti nga 600 deri në 1500 euro. Do të kthehet dhe përdorimi masiv i punës së zgjuar (smartëorking): ministrat Brunetta dhe Orlando nënshkruan qarkoren në të cilën administratat publike dhe punëdhënësit privatë ndërgjegjësohen për përdorimin e plotë të këtij instrumenti.

Me dekret qeveria ndryshon edhe menaxhimin e rasteve me Covid në shkollë. Në ato parashkollore, me një rast pozitiv shkon në karantinë për 10 ditë, ndërsa në shkollën fillore, me një rast bëhet mbikëqyrje me analiza në fillim dhe pas pesë ditësh, ndërsa me 2 raste qëndrim 10 ditë në shtëpi.
Në klasat më të larta, nga ana tjetër, me një rast pozitiv vijon qëndrimi në klasë (me monitorim dhe përdorimin e Ffp2) ndërsa me 2 raste shkojnë në izolim vetëm të pavaksinuarit dhe ata që janë shëruar apo vaksinuar prej më shumë se katër muajsh. Me tre pozitive, megjithatë, e gjithë klasa duhet të qëndrojë në shtëpi për 10 ditë.

Një pikë e fundit shkaktoi tensione në takimin mes qeverisë dhe rajoneve pasi në draft dekret parashikohej mësimi në distancë me 4 raste pozitive. Përfundimisht rregulli u ndryshua në CDM dhe kërkesa e guvernatorëve u pranua. “Është një ndërhyrje shumë e artikuluar që plotëson kërkesat e Rajoneve – thotë ministri Bianchi – zgjedhja bazë është që të kthehemi në një shkollë në prani dhe të sigurt”. Vendimi për të bërë dallimin midis të vaksinuarve dhe të pavaksinuarve në prani të dy pozitivëve është kritikuar megjithatë nga presidenti i Shoqatës së Dekanëve Antonello Giannelli: “Është një masë diskriminuese”.

Artikulli paraprakLajm i mirë për emigrantët në Gjermani, ‘DW’: Këshilli Federal shqyrton njohjen e patentave nga Shqipëria dhe Kosova
Artikulli tjetërSherr në Prishtinë., nusja rrihet nga burri dhe vjehrra, përfundon në duart e bluzave të bardha