Ballina Bota India tani është vendi më i populluar në botë, e kalon Kinën

India tani është vendi më i populluar në botë, e kalon Kinën

Kombet e Bashkuara parashikuan se popullsia e Indisë do të kalonte Kinën më 14 prill 2023… Edhe pse të dhënat zyrtare nuk janë publikuar ende, ky skenar konsiderohet i sigurt se do të ndodhë, pasi lindshmëria në Kinë është ulur dhe në Indi është rritur.

Sipas vlerësimeve të OKB-së, shndërrimi i Indisë në vendin më të populluar në botë do të çojë në ndryshime të mëdha në shkallë globale.

Kombet e Bashkuara vlerësojnë se më 14 prill 2023, popullsia e Indisë tejkaloi atë të Kinës .

Ndryshe nga rënia e nivelit të lindjeve në Kinë, e cila ka qenë vendi “më i populluari në botë” për dekada, popullsia e Indisë ka shpërthyer vitet e fundit.

Sipas të dhënave të OKB-së, popullsia e Indisë do të kalojë rreth 1 miliard e 429 milionë deri në fund të këtij viti. Edhe pse popullsia aktuale në vend nuk dihet saktësisht sepse regjistrimi i planifikuar në vitin 2021 nuk mundi të bëhej për shkak të pandemisë, ritmi i rritjes së popullsisë në vitet e fundit tregon se India tani është bërë vendi më i populluar në botë.

Vlerësohet se popullsia e Indisë është rritur me 210 milionë, pothuajse po aq sa popullsia e Brazilit, që nga regjistrimi i fundit 12 vjet më parë, duke shtuar rreth 1 milion njerëz çdo muaj që nga viti 2020.

Pavarësisht rënies së normave të lindshmërisë në Indi vitet e fundit, ka ndodhur një shpërthim i popullsisë. Të dhënat zyrtare tregojnë se popullsia e Indisë do të vazhdojë të rritet, duke arritur në 1.7 miliardë në 2064.

Sipas vlerësimeve, popullsia e Kinës, e cila braktisi politikën e saj “një fëmijë” për shkak të tendencës në rënie të popullsisë, ra në 1 miliard e 426 milionë.

Popullsia e vendit ra në janar për herë të parë që nga viti 1961, sipas të dhënave nga Byroja Kombëtare e Statistikave. Institucionet ndërkombëtare theksojnë gjithashtu se hendeku i popullsisë midis dy vendeve më të populluara në botë gradualisht do të zgjerohet.

Irfan Nureddin, Drejtor i Azisë Jugore i Atlantic Council me bazë në Uashington, tha: “Qendra e gravitetit të botës ka ndryshuar për një kohë, por kjo situatë vetëm sa do të forcohet”.

Thuhet se kjo situatë do të sjellë ndryshime të rëndësishme në punësim. Wall Street Journal theksoi se kompanitë gjigante si Apple dhe Foxconn kohët e fundit kanë filluar t’i drejtohen Indisë duke ulur prodhimin në Kinë.

Vihet re se në këtë ndryshim janë efektive rritja me 87 për qind e popullsisë mbi 65 vjeç në Kinë në 20 vitet e fundit dhe ulja e popullsisë për punë./tetova.com