Ballina Shëndeti Koronavirusi A mund të infektoheni njëkohësisht me dy variante të Covid-19?!

A mund të infektoheni njëkohësisht me dy variante të Covid-19?!

Në fillim të dimrit, ekzistonte shqetësimi për mundësinë e bashkë-infeksioneve midis virusit të gripit dhe SARS-CoV-2. Tani që gripi është në nivelin më të ulët historik, mundësia e një lloji tjetër të infeksionit shoqërues po paraqitet vetë: ai midis dy varianteve të ndryshme të koronavirusit. Në Brazil, janë identifikuar dy raste të pacientëve të sulmuar njëkohësisht nga dy versione të dallueshme të patogjenit që qarkullon në zonë. Për momentin, kjo ngjarje nuk duket të përfshijë simptoma më serioze, por gjithsesi duhet të monitorohet me kujdes, dhe për një arsye shumë serioze.

Shkencëtarët e kanë njohur prej kohësh rrezikun e infeksioneve të shumta të virusit të frymëmarrjes. Zbulimi i koronavirusëve të ndryshëm në të njëjtin person mund të varet nga dy situata: mutacione të shumta të të njëjtit virus pas infeksionit fillestar, ose infeksioni i të njëjtit pacient nga dy variante të ndryshme. Sekuencia gjenetike e viruseve në dy pozitivet konfirmoi se ishte rasti i dytë: dy variantet e identifikuara korrespondojnë me linja të ndryshme të virusit, të cilat qarkullojnë prej kohësh në mesin e popullatës.

Mundësia e bashkë-infeksioneve hap rrezikun që koronavirusi i ri të përdorë këtë rrugë për të marrë më shpejt mutacione të favorshme. Viruset ARN si SARS-CoV-2, në fakt, nuk ndryshojnë vetëm për shkak të presioneve të marra nga ambienti në të cilin ata qarkullojnë (ne shkruajmë më gjerësisht këtu); ata gjithashtu mund të ndryshojnë rrobat përmes një procesi rikombinimi. Kur dy viruse sulmojnë të njëjtën qelizë, ata mund të shkëmbejnë pjesë thelbësore të kodit gjenetik dhe të krijojnë sekuenca të papara.

Siç shpjegohet në The Conversation, ky është një fenomen i njohur për viruset ARN. Një mekanizëm i ngjashëm – i quajtur ristortifikim – përfshin viruse të gripit, të cilat ndryshe nga koronaviruset përbëjnë tetë segmente të ndryshme të ARN-së. Kur dy viruse të gripit pushtojnë të njëjtën qelizë, këto sekuenca mund të përzihen dhe të rezultojnë në patogjenë me kombinime të reja gjenetike. Derrat konsiderohen inkubatorë idealë për shkëmbime të këtij lloji, sepse ato i nënshtrohen lehtësisht bashkë-infeksioneve: virusi H1N1 në origjinën e pandemisë së gripit 2009 lindi nga ri-ndarja e viruseve të gripit njerëzor, shpendësh dhe derrave në derra.

Me koronavirusët SARS-CoV-2 që përbëhen nga një fije e vetme e ARN, ngjarja mund të ndodhë vetëm nëse dy vargje të ARN nga i njëjti virus ose nga dy viruse të ndryshëm sulmojnë të njëjtën qelizë. Sidoqoftë, bashkë-infeksioni mund të ndodhë gjithashtu në të cilin viruse të ndryshëm sulmojnë qeliza ose organe të ndryshme (për shembull rrugët e sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes) pa “përzierje”.

Në fakt, mendohet se një ngjarje rikombinimi ka lejuar që SARS-CoV-2 të jetë në gjendje të sulmojë qelizat njerëzore: duke përzier kartat gjenetike të dy koronavirusëve të ndryshëm të lidhur ngushtë, virusi do të kishte rafinuar çelësin e tij për qelizat Proteina spike – duke e bërë atë të përsosur për të hyrë në trupin e njeriut. (Focus)

Artikulli paraprakN U S J A nga një fshat i Tetovës bën vjehrrin për S P I T A L
Artikulli tjetërCovid dëshmoi se sëmundjet infektive janë rreziku më i madh për sigurinë globale