Ballina Bota Merkel u drejtohet gjermanëve: Mos u tregoni kaq negativë! (VIDEO)

Merkel u drejtohet gjermanëve: Mos u tregoni kaq negativë! (VIDEO)

Kancelarja gjermane Angela Merkel inkurajoi bashkëqytetarët e saj gjermanë të enjten për të luftuar pandeminë me optimizëm në vend të ankesave për kufizime dhe vonesa të vaksinave, duke shpallur: “Ne do ta mposhtim këtë virus”.

Duke folur në Bundestag përpara një takimi virtual me liderët e tjerë të BE, Merkel tha: “Ju nuk mund të arrini askund nëse ka gjithmonë një negativ”. Ajo më pas shtoi: “Është e rëndësishme nëse gota është gjysmë e mbushur ose gjysmë e zbrazët. Dhe nëse është gjithmonë vetëm gjysmë e zbrazët, atëherë ne nuk do të zhvillojmë ndonjë fuqi krijuese në këtë vend për të dalë nga kjo krizë”.

“Do të duhen edhe disa muaj, por drita në fund të tunelit është e dukshme. Dhe ne do ta mposhtim këtë virus”, tha Merkel. “Dhe kjo është arsyeja pse është çështje e mbledhjes së forcës tonë tani dhe e shikimit përpara pozitivisht, edhe nëse situata është e vështirë për momentin”.

Kancelarja mbrojti përsëri prokurimin e përbashkët të BE-së për vaksinat e koronavirusit, i cili është përballur me kritika të mëdha në Gjermani për mosdhënien e dozave të mjaftueshme dhe ngecjen pas vendeve të tjera si Britania e Madhe, ShBA ose Izraeli.

“Nëse tani shohim që ndryshimet e vogla në shpërndarjet [midis vendeve të BE] shkaktojnë diskutime të mëdha, nuk do të doja të imagjinoja fare se çfarë do të kishte ndodhur nëse disa vende do të kishin vaksina, të tjerët jo. Kjo do të kishte tronditur tregun e brendshëm në themelet e tij”, tha Merkel, duke iu referuar kritikave të fundit nga Kancelari austriak Sebastian Kurz dhe liderë të tjerë të Evropës Qendrore se mekanizmi i blerjes dhe shpërndarjes së vaksinave të BE po favorizonte disa shtete anëtare.

Komisioni Evropian e ka hedhur poshtë atë kritikë, duke theksuar se të gjitha vendeve të BE u janë dhënë të njëjtat mundësi për të blerë vaksina përmes mekanizmit të BE. Disa vende, si Austria, thjesht vendosën të blinin më pak, duke lejuar vendet e tjera, si Gjermania, të rrëmbenin dozat e mbetura. Mosmarrëveshja rreth shpërndarjes së dozave pritet të ndizet përsëri në videokonferencën e liderëve të BE.

Merkel pranoi që pandemia kishte “ekspozuar dobësi serioze në funksionimin e sistemit tonë të komunitetit”, duke treguar veçanërisht për përhapjen e ngadaltë të vaksinave brenda Gjermanisë. Ajo shtoi se “do të ishte dramatike nëse nuk do të kemi sukses” me vaksinat e shpejta.

Ajo gjithashtu theksoi se Evropa duhet të bëhet “më e pavarur” në aftësinë e saj për të prodhuar vaksina, duke shtuar se “ne duhet të supozojmë se ky virus mund të na mbajë të zënë me mutacionet e tij për një kohë të gjatë. Kjo do të thotë që pyetja shkon shumë përtej këtij viti”.

Duke adresuar situatën pandemike në Gjermani, Merkel i quajti mutacionet e koronavirusit siç ishte varianti britanik “një prapambetje e rëndë”.

“Ne në thelb po jetojmë në një pandemi të re”, tha ajo, duke u bërë thirrje qytetarëve gjermanë të testojnë veten e tyre një herë në javë me teste të shpejta të ofruara nga autoritetet. Edhe pse njerëzit më të vjetër tani janë të mbrojtur, virusi ende po kërcënon të mbushë shtretërit e spitaleve me njerëz të moshës 50 deri 70 vjeç, tha Merkel.

“Këta janë njerëz me shumë jetëgjatësi. Dhe 10 përqind, na thonë ekspertët, do të ketë efekte afatgjata nga korona”, tha ajo. “Kjo do të thotë se ia vlen të luftosh që të gjithë të mos marrin infeksionin”.