Ballina Shëndeti Koronavirusi Jeta pas koronavirusit: Simptomat që vazhdojnë pas shërimit

Jeta pas koronavirusit: Simptomat që vazhdojnë pas shërimit

“Dhurata shkencore” e vaksinës për infeksionin Covid-19 u është dhënë më shumë se 5 milion qytetarëve në Greqi dhe muri i imunitetit po rritet vazhdimisht kundër koronavirusit. Falë vaksinimit, por edhe verës së sezonit, epidemia vazhdimisht zhduket, duke krijuar optimizëm për të ardhmen.

Në të njëjtën kohë, megjithatë, të paktën 3,000 pacientë me infeksion Covid-19 mbeten të shtruar në spital për të trajtuar ndërlikimet e sëmundjes. Dhjetëra mijëra njerëz që u infektuan dhe zhvilluan një sëmundje serioze janë shtruar në spital në klinika të thjeshta ose ICU në 14 muajt e fundit të epidemisë, shpesh duke luftuar për jetën e tyre.

Për disa që shërohen, beteja me ndërlikimet e koronavirusit vazhdon pas daljes nga spitali, pasi sëmundja mund të ketë pasoja dhe komplikime afatgjata. Ky është një tipar i Covid-19 që filloi të shfaqej pas valës së parë, por tani shqetëson shumë komunitetin mjekësor.

Në klinikat post Covid, dmth që janë organizuar në disa spitale nga profesionistë të shëndetësisë, me qëllim monitorimin e pacientëve me komplikime afatgjata, tashmë janë mbledhur të dhëna të vlefshme, të cilat u shtohen atyre të grupit global të kërkimit. Dëshmi, e cila sipas ekspertëve grekë, do të lejojë të planifikojë me kujdes, por edhe në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë fazën tjetër, pas shkarkimit, për një përqindje të konsiderueshme të pacientëve që shërohen nga Covid-19 të cilët zhvillojnë sindromën post Covid dhe kanë nevojë për trajtim holistik .

Studimet kanë treguar se afërsisht 20% -30% e pacientëve që janë rikuperuar nga faza akute vazhduan të kishin simptoma pas katër javësh. Të dhënat nga Mbretëria e Bashkuar treguan se rreth 20% e njerëzve që testuan pozitivisht kishin simptoma të zgjatura për më shumë se pesë javë, ndërsa 10% kishin simptoma përtej tre muajve.

Protothema.gr ishte në spitalin “Alexandra” dhe bisedoi në lidhje me sindromën post Covid me Znj. Helen Korompoki, patologo-kuratore B terapi në spitalin klinik dhe përgjegjëse klinike kovike, dhe tre pacientë tre deri në gjashtë muaj pasi ata ende përballen me “simptoma të vazhdueshme për shkak të koronavirusit”.

Covid-19 është një sëmundje multisistemike që mund të prekë organe të ndryshme të trupit. Mund të ketë gjithashtu pasoja dhe ndërlikime afatgjata. Këtë nuk e dinim deri para disa muajsh, pasi është një sëmundje e re. Dhe natyrisht, ndikimi i vërtetë i sëmundjes së zgjatur Covid-19 mbetet i paqartë”, tha znj. Koroboki.

Në spitalin “Alexandra”, siç shprehet ajo, programi i monitorimit të pacientit është hartuar në “masat” e secilës, në varësi të pamjes klinike të fazës akute, ashpërsisë, shërimit. Të gjithë pacientët i nënshtrohen një ekzaminimi të hollësishëm pulmonar një tremujor pas shkarkimit të tyre. “Në secilin rast, ata e kanë kapur atë, megjithë pengesat që ne mezi mund t’i imagjinojmë. Në shumicën e rasteve shohim që kërkohet lidhje me specialitete të tjera mjekësore. Është ende e panjohur pse disa pacientë shërohen plotësisht pas fazës akute të sëmundjes, ndërsa të tjerët vazhdojnë të shfaqin simptoma për një kohë të gjatë. Duket se gratë kanë më shumë të ngjarë të kenë simptoma të zgjatura sesa burrat. Obeziteti është gjithashtu një faktor rreziku”, tha zonja Koroboki.

Simptomat e Covid-19 që vazhdojnë edhe pas shërimit

Sipas një artikulli të botuar në Journal of Infections në bashkëpunim me Shkollën Mjekësore të Universitetit Kombëtar dhe Kapodistrian të Athinës (EKPA) dhe MD Anderson Cancer Center në SHBA, simptomat kryesore të vazhdueshme të sëmundjes Covid-19 përfshijnë lodhjen kronike dhe çrregullime të përqendrimit në mbi 50%.

Por simptomat mund të vijnë nga pothuajse çdo sistem i trupit:

frymëmarrja raportoi gulçim, kollë kronike,

nga ndjesia kardiovaskulare, takikardia, hipotensioni ortostatik, apo komplikime edhe më serioze si miokarditi,

nga çrregullimet e kujtesës dhe përqendrimit të sistemit nervor, dhimbje koke dhe marramendje.

Sisteme të tjera kanë raportuar anemi dhe pa shije, mialgji, artralgji, dhimbje kronike, ethe dhjetore, skuqje, rënie të flokëve, çrregullime të thonjve, diarre dhe të vjella,

shpesh raportohen çrregullime psikiatrike të tilla si çrregullime të gjumit, ankth, depresion dhe çrregullim i stresit post-traumatik,

në periudhën pas sëmundjes, pacientët mund të zhvillojnë diabet, sëmundje tiroide dhe nivele të ulëta të vitaminës D,

përveç kësaj, një përqindje mund të tregojë një rritje të enzimave të mëlçisë dhe përkeqësim të funksionit renal,

Mund të ketë një rritje të vazhdueshme të shënuesve inflamatorë, një mundësi të rritur të trombozës dhe shfaqjen ose përkeqësimin e sëmundjeve autoimune.

Artikulli paraprakVIDEO: A përbëjnë UFO-t K Ë R C Ë N I M? Në fund të qershorit pritet raporti zyrtar i Pentagonit
Artikulli tjetërUshqimet që ndihmojnë në zhvillimin e trurit të fëmijës