Ballina Bota Alarmi nga Mbrojtja Civile e Gjermanisë: Paketoni ujë, kanoçet me ushqim dhe...

Alarmi nga Mbrojtja Civile e Gjermanisë: Paketoni ujë, kanoçet me ushqim dhe qirinj, po vijnë ndërprerjet e energjisë

Kreu i Agjencisë Federale të Mbrojtjes Civile, Ralf Tischler, dha alarmin për ndërprerjet e energjisë elektrike në Gjermani gjatë dimrit , duke folur për Welt.

Ai tha se në shtëpinë e tij tashmë ka ruajtur ujë, si dhe disa kuti me konserva, të mjaftueshme për dhjetë ditë. Ai shtoi se përveç furnizimeve, mbi të gjitha ka nevojë për një radio me bateri dhe qirinj, si dhe dokumentet personale më të rëndësishme që disponohen në rast emergjence.

Shteti dhe kompanitë, të cilat janë kryesisht në duart e sektorit privat, duhet të punojnë së bashku më ngushtë, sipas kreut të Shërbimit Federal të Mbrojtjes Civile.

Për shembull, siç tha ai, është e nevojshme të mbrohen objektet nga ndërprerjet e energjisë elektrike me gjeneratorë emergjence. Nëse furnizimi me energji elektrike ndërpritet për një periudhë më të gjatë kohore, atëherë rrjeti fiks do të ndërpritet dhe për këtë arsye në një moment njeriu nuk do të jetë më në gjendje të karikojë celularin e tij. Por para kësaj, rrjeti telefonik në tërësi mund të prishet, sepse antenat e transmetimit kanë nevojë për energji elektrike – e cila nuk do të jetë më e disponueshme. “Atëherë njerëzit nuk do të jenë më të aksesueshëm,” shpjegoi Tischler.

Datë me ndërprerjet që nga janari

“Duhet të supozojmë se do të ketë ndërprerje në dimër”, tha Tischler – “jo vetëm për shkak të mungesës së energjisë, por edhe për shkak të një mbylljeje të përkohshme të rrjeteve nga administratorët për t’i mbrojtur ata dhe për të shmangur një ndërprerje të përgjithshme.”

“Ky rrezik rritet nga janari dhe shkurti e në vazhdim, kështu që supozojmë që nga ajo kohë do të ketë ndërprerje të energjisë në vende për një periudhë të caktuar kohore”, theksoi kreu i Mbrojtjes Civile në Gjermani.

“Disa bashki dhe autoritete në Gjermani janë vërtet shembullorë në përgatitjen për ndërprerjet e mundshme të energjisë, me plane të sakta dhe sigurimin e furnizimit me energji elektrike me gjeneratorë emergjence në vend. Të tjerët janë në një pozitë shumë më të keqe, ata nuk janë të përgatitur siç duhet. Kjo ndryshon, ashtu si edhe parimet.”

“Siç thashë, ne presim ndërprerje afatshkurtra, të ashtuquajtura ndërprerje, jo afatgjata, në shkallë të gjerë. Por përgatitja e mirë është gjithashtu e rëndësishme për këtë”, vëren ai.

“Disa muaj më parë, kjo ndërgjegjësim ishte shumë e ulët”, thotë zoti Tischler, “me përshtypjen time, sepse Gjermania ka përjetuar relativisht pak kriza serioze në dekadat e fundit. Ndërkohë, megjithatë, vërej se shumë njerëz po ndërgjegjësohen gjithnjë e më shumë për rreziqet e mundshme.”

Pak refugjatë

Z. Tischler siguroi se ai nuk pret të shohë “armiqësitë konvencionale në tokën gjermane në të ardhmen e parashikueshme”. Por “edhe nëse lufta zhvillohet në vendet fqinje, jetët e gjermanëve preken drejtpërdrejt,” vuri në dukje ai.

Megjithatë, ai theksoi se në të kaluarën kishte më shumë strehimore në Gjermani, por edhe para përfundimit të Luftës së Ftohtë do të kishte mjaftuar për të mbrojtur më së shumti 3% të popullsisë.

“Ne po përgatitemi,” vuri në dukje z. Tischler, një mendim ekspert se cilat objekte që janë ende të dobishme mund të ruhen. ” Nuk dua të parashikoj rezultatin, por nuk mund ta imagjinoj se do të fillojmë një program për të ndërtuar strehimore në Gjermani. Kjo do të ishte shumë e shtrenjtë dhe koha e ndërtimit do të ishte shumë e gjatë. Në vend të kësaj, ne po fokusohemi në mënyrën se si Objektet ekzistuese mund të shndërrohen në strehimore, e kam fjalën për garazhe nëntokësore, tunele apo galeri hekurudhore nëntokësore”, theksoi ai.

@tetovanews