Ballina Bota 4,802 persona u përfshinë në 3,936 aksidente: 147 njerëz humbën jetën në...

4,802 persona u përfshinë në 3,936 aksidente: 147 njerëz humbën jetën në malet e Austrisë këtë verë

INNSBRUCK/VJENE. 147 njerëz vdiqën në malet e Austrisë nga fillimi i majit deri në mes të tetorit, 14 më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar (133). Vetëm në malet e Tirolit, 48 njerëz vdiqën gjatë verës.

Është rritur ndjeshëm edhe numri i aksidenteve dhe lëndimeve në Alpe. 4,802 persona u përfshinë në 3,936 aksidente alpine, tha Bordi Austriak i Administrimit për Sigurinë Alpine (ÖKAS) në një njoftim të martën. Prej tyre, 3144 persona u plagosën.

Në vitin e kaluar, sipas ÖKAS, 3,850 persona janë përfshirë në 3,058 aksidente, me 2,705 të lënduar dhe 133 të plagosur për vdekje. Në një krahasim të shteteve federale, në verën e vitit 2023, pas Tirolit (48), i dyti sipas numrit të vdekjeve ishte Salzburg (25), i ndjekur nga Styria (22), Carinthia (17), Austria e Poshtme (14), Austria e Epërme. (njëmbëdhjetë) dhe Vorarlberg (dhjetë). . Deri më tani, shumica e vdekjeve, 75, ishin në mesin e alpinistëve. Shkaku më i zakonshëm ishin çrregullimet kardiovaskulare (33) me 42 përqind, e ndjekur nga rrëzimet (20) dhe kategoria rënie/udhëtim/rrëshqitje (18). E dyta për nga numri i vdekjeve në mal u shkaktuan nga aksidentet pyjore (19), e ndjekur nga aksidentet me biçikleta malore (dhjetë). Përveç kësaj, janë regjistruar 15 vetëvrasje.

Në krahasimin e shteteve federale, më së shumti aksidente u regjistruan në Tirol me 2160, pasuar nga Austria e Epërme me 631, Salzburgu me 502, Vorarlberg me 437, Styria me 393, Austria e Poshtme me 375 dhe Karinthia me 267. Prej tyre 1,457 u plagosën. në Tirol dhe 333 në Austrinë e Epërme, në Salzburg 327, në Vorarlberg 293, në Austri të Poshtme 282, në Styria 268 dhe në Karinti 161 persona.

“Më shumë njerëz do të thotë më shumë aksidente”
Ajo që ra në sy këtë vit, krahasuar me mesataren dhjetëvjeçare, ishte se numri i aksidenteve dhe i të lënduarve ishte dukshëm më i lartë, por numri i të vdekurve ishte mesatar. Mesatarisht në dhjetë vjet, 3,740 (2023: 4,802) njerëz u prekën nga 3,087 aksidente (2023: 3,936), 148 (2023: 147) nga të cilat ishin fatale. Përkthyer, kjo do të thotë se kishte më shumë aksidente dhe më shumë lëndime, por relativisht më pak aksidente ishin fatale, tha ÖKAS për APA.

“Tendenca drejt një jete aktive dhe të shëndetshme po çon në dukshëm më shumë vizitorë në rajonin e Alpeve,” tha presidenti i ÖKAS Peter Paal. Megjithatë, kjo reflektohet edhe në rreth 30 për qind më të lartë të numrit të aksidenteve. Fakti që numri i të vdekurve ka mbetur i qëndrueshëm në një krahasim dhjetëvjeçar tregon “se pasojat e aksidentit ishin më pak se sa pritej”. Hans Ebner, kreu i policisë alpine, i bëri jehonë të njëjtës ndjenjë: “Më shumë njerëz në male do të thotë gjithashtu më shumë aksidente dhe urgjenca.”

“Ka disa zëra që ankohen se tashmë ka shumë gjëra. Megjithatë, nuk duhet të injorohen efektet pozitive të sporteve malore në shëndetin e njerëzve,” kujtoi Ebner. Megjithatë, ai u bëri thirrje turistëve malorë që të jenë të pajisur dhe të përgatitur mirë. Stefan Hochstaffl, president i Shërbimit Austriak të Shpëtimit Malor (ÖBRD), gjithashtu theksoi se rritja e aksidenteve është një sfidë e veçantë për shpëtimtarët malorë dhe tregon nevojën për masa parandaluese. “Siguria në rajonet alpine bazohet kryesisht në përgjegjësinë individuale,” kujtoi Hochstaffl.

Shumë aksidente të tjera gjatë ecjes me biçikletë malore
Megjithatë, ka pasur pak ndryshime në lidhje me origjinën e aksidenteve dhe vdekjeve në rajonin e Alpeve. 42 për qind e të përfshirëve në aksident erdhën nga Austria, 39 për qind nga Gjermania, tre për qind nga Holanda dhe Republika Çeke. Mesatarisht në dhjetë vjet, në këto statistika përfaqësoheshin 45 për qind austriakë dhe 38 për qind gjermanë. Përqindja e austriakëve në mesin e vdekjeve alpine është rritur: 68 për qind e vdekjeve alpine të kësaj vere ishin shtetas austriakë (mesatarja dhjetëvjeçare: 61 për qind), 21 për qind ishin shtetas gjermanë (mesatarja dhjetëvjeçare: 27 për qind). 1,511 njerëz i mbijetuan aksidenteve të padëmtuara, gjithashtu dukshëm më shumë se mesatarja e dhjetë viteve (1,147).

ÖKAS ka llogaritur se rreth gjysma e aksidenteve kanë qenë në zonat e alpinizmit dhe ecjes. Dy të tretat e njerëzve të padëmtuar gjithashtu binin në këtë kategori. Numri i aksidenteve dhe vdekjeve në çiklizëm malor gjithashtu u rrit ndjeshëm këtë verë. Këtu, në 1,042, kishte rreth 50 për qind më shumë aksidente se mesatarja e dhjetë viteve (696) dhe në dhjetë kishte gjithashtu dy vdekje më shumë se krahasimi dhjetëvjeçar (tetë). 420 alpinistë (mesatarja dhjetëvjeçare: 383) patën aksidente gjatë ngjitjes, nga të cilët gjashtë persona humbën jetën./tn

@tetovanews