Ballina Aktualitet Hapësira e internetit në Maqedoninë e Veriut po “vlon” nga lajme të...

Hapësira e internetit në Maqedoninë e Veriut po “vlon” nga lajme të rreme

Një gisht i shpejtë sjell lajme të rreme” është motoja e sivjetshme e edicionit të pestë jubilar të “Ditëve të Literaturës Mediatike”. Me fokus në dezinformatat në panelin e sotëm, kreu i Agjencisë për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele, Zoran Trajçevski, tha se në Maqedoni mbizotërojnë lajme të rreme në internet. Sipas tij, mediat tradicionale ishin më rezistente ndaj këtij fenomeni.

“Procesi i rritjes së shkrim-leximit mediatik është mjaft i vështirë. Si MMP dhe si institucion shtetëror jemi këmbëngulës dhe këmbëngulës që të bëjmë gjithçka për të ngritur nivelin e arsimimit mediatik”, tha drejtori i AVMU.

Sipas analizave të ekspertëve, në tre muajt e fundit janë publikuar më së shumti dezinformata për luftërat aktuale në Ukrainë dhe Izrael, si dhe për marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Ata shtojnë se lajmet e rreme ishin një mjet i fuqishëm për prishjen e marrëdhënieve midis vendeve në Ballkanin Perëndimor.

– Është e nevojshme që të gjitha institucionet shtetërore, sektorët e shoqërisë, jo vetëm civile dhe mediatike, por edhe sektori privat, veçanërisht komuniteti akademik, studiuesit, institucionet arsimore, sektori mjekësor, të punojnë së bashku dhe të perceptojnë çështjet që lidhen me median. shkrim e këndim në zonën e tyre dhe për t’i ndihmuar qytetarët të zhvillojnë këtë grup të aftësive dhe njohurive, që quhet shkrim e këndim mediatik, tha Filip Stojanovski, drejtor i partneritetit dhe zhvillimit të burimeve Fondacioni Metamorfosis.

Për të kapërcyer këto situata, autoritetet urdhërojnë mediat që të avokojnë plotësisht për respektimin e standardeve gazetareske, por theksuan edhe se duhen më shumë burime financiare për luftën kundër lajmeve të rreme.

@tetovanews