Ballina Bota Zbulimet në minierën e artë të Afrikës së Jugut japin shpresë se...

Zbulimet në minierën e artë të Afrikës së Jugut japin shpresë se mund të ketë jetë në Mars dhe planetë të tjerë

Uji i bllokuar i gjetur në një minierë ari dhe uraniumi në Afrikën e Jugut mund të përmbajë jetë që është izoluar për dy miliardë vite.

Xhepat e ujit janë të nxehtë dhe të kripur pa asnjë lëndë ushqyese nga sipërfaqja. Ata mund të jenë kimikisht të ngjashëm me depozitat e ujit në Mars.

Studiuesit tani besojnë se kanë gjetur gjallesa në “ujin e vjetër”.

Një student i diplomuar nga Princeton, i cili bëri një studimin me kolegët, tha për Inside Science: ‘Ekziston një potencial që [xhepat] kanë qenë të izoluar për një shkallë të gjatë kohore. Pra, kjo do të ishte një mundësi unike për të parë jetën, në thelb, duke evoluar në një flluskë. ‘

Devan Nisson dha këto deklarata ndërsa prezantoi gjetjet paraprake të hulumtimit në një takim me Unionin Gjeofizik Amerikan në San Fransisco.

Studiuesit mblodhën mostra vitin e kaluar dhe këtë vit duke zbritur në minierën e artë Harmony dhe duke krijuar puse përmes shkëmbinjve.

Kur shqyrtuan materialin që gjetën nën një mikroskop elektronik, ata panë baktere në formën e shufrave .

Sidoqoftë, zonja Nisson e bëri të qartë se shufrat mund të jenë minerale dhe sekuenca të ADN-së dhe se duhet të nxirret një ekzaminim për të përcaktuar nëse ato janë qeliza të gjalla.

Të dhënat gjenetike gjithashtu do të ndihmonin për të zbuluar nëse qelizat janë izoluar për miliarda vjet apo nëse ato janë futur nga minatorët që gërmonin mes shkëmbinjëve.

Ata gjithashtu gjetën jone të tilla si nitrat dhe sulfat, të cilat disa mikrobe janë në gjendje t’i përdorin në proceset metabolike për të gjeneruar energji.

Gjetjet japin shpresë se mund të ketë jetë në Mars dhe planetë të tjerë.