Ballina Bota “Dokumentet Konfidenciale”, Monitor Nordic: Zbulohet plani turk për të pushtuar ishujt në...

“Dokumentet Konfidenciale”, Monitor Nordic: Zbulohet plani turk për të pushtuar ishujt në Egje

Një zbulim i rëndësishëm u bë nga rrjeti i pavarur i Nordic Monitor, gazetari turk Abdullah Bozkurt i cili ka emigruar në Suedi, i cili është në “listën e kuqe” për qeverinë e Erdogan.

Me titull “planet e Turqisë për të pushtuar 131 ishujt e Egjeut dhe formacione që konsiderohen të diskutueshme”, Monitor Nordic zbulon një dokument konfidencial turk, sipas të cilit Departamenti i Emergjencave turke kanë vazhduar me një plan për të pushtuar ishuj si dhe ishujt grekë në Detin Egje, të cilat Ankaraja ka qenë duke u përpjekur në mënyrë metodike për ti bërë të saj në vitet e fundit.

Ky është në thelb një prezantim sekret i përbërë nga 16 diapozitivë dhe përfshin harta të zonave të diskutueshme në Detin Egje dhe duket se është përgatitur nga Akademia Turke e Luftës.

Sipas Nordic Monitor, prezantimi i diskutueshëm është pjesë e një studimi që përqendrohet në koordinimin midis Forcave të Armatosura Turke gjatë një krize midis dy aleatëve të NATO-s, Greqisë dhe Turqisë, një tjetër në një seri konfliktesh në Egje dhe në hapësirën ajrore. Në prezantim thuhet se si do të lëvizë ushtria turke në mënyrë që të pushtojë ishujt me zhvillimin e forcave speciale nga ajri dhe deti.

Ishujt e diskutueshëm janë si vijon: 3 në Zourafa, 13 në Oinousses, 21 në Thymena, 18 në Arkios, 15 në Pserimos, 12 në Kalolimnos, 2 në Farmakonisi, 10 në Giali, 2 në Strongyli, 11 në Levitha dhe 24 vendndodhje rreth Kretës.

Studimi u bazua në mësimet e marra nga kriza në Imia e cila solli Turqinë dhe Greqinë në prag të luftës në 1996. Ndërsa me kuptimin “kriza Imia bëri të qartë se njësitë e forcave më të vogla do të ishin çelësi i bizneseve në tensionet e ardhshme të tipit si Imia me Greqinë.

Si Komanda e Forcave Speciale, e cila kontrollohet drejtpërdrejt nga Shtabi i Përgjithshëm, ashtu edhe njësia e zgjedhur e SAT e Marinës Turke, janë planifikuar të mobilizohen veçmas ose bashkërisht nga deti me anije të shpejta ose në ajër për të kontrolluar ishujt e synuar.

Operacionet do të kryhen me mbulimin e zjarrfikësve nga forcat ajrore nga fregatat e rregullta dhe artileria e rëndë. E gjithë ndërmarrja do të koordinohet nga një mandat i përbashkët i operacioneve speciale që do të krijohen nën emrin Menaxhimi i Konsoliduar i Operacioneve Speciale.

Rrjeti Nordik i Kërkimit dhe Monitorimit vepron në të njëjtën logjikë si WikiLeaks, duke botuar dokumente nga burime anonime dhe rrjedhje që përndryshe nuk do të ishin zbuluar, kryesisht në Turqinë e sotme. Kërkimi dhe Monitorimi Nordik mbulon çështje të lëvizjeve fetare, ideologjike dhe etnike dhe grupeve radikale, me një fokus të veçantë në Turqinë e sotme.(ABC News)

Artikulli paraprakNdihej fajtor që solli Covid-19 në shtëpi, V R E T veten 35-vjeçari shqiptar në Greqi
Artikulli tjetërRio de Janeiro mbyll plazhet, por presidenti është kundër: Duhet të marrim rreze dielli