Ballina Argëtim Jetë & Stil Si ndihmojnë kafshët shtëpiake në zhvillimin e fëmijëve?

Si ndihmojnë kafshët shtëpiake në zhvillimin e fëmijëve?

Nuk ka se si të mos ndodhë që në librat e një fëmijë mos të ketë personazhe kafshësh, kjo pasi ato duken universalisht të magjepsur nga kafshët.

Por, teksa personazhet në një libër me figura janë shpesh larg realitetit, kafshët shtëpiake u ofrojnë fëmijëve një pamje më realiste të botës së kafshëve.

Gjithashtu një marrëdhënie kuptimplotë që i ndikon edhe në një mori mënyrash të tjera.

Të kuptuarit e kësaj marrëdhënieje jo vetëm që mund t’i ndihmojë prindërit të zgjedhin kafshën e duhur për fëmijën e tyre, por edhe t’u japë atyre njohuri më të thella mbi faktorët që krijojnë një lidhje vërtet të suksesshme.

Për shumë njerëz, kafshët shtëpiake janë anëtarë shumë të dashur të familjes që ofrojnë mbështetje në shumë faza të jetës.

Ata mund të ndihmojnë çiftet të forcojnë marrëdhënien e tyre, të veprojnë si shokë loje për fëmijët e vegjël dhe të ofrojnë shoqëri për prindërit kur fëmijët largohen nga shtëpia.

Në SHBA, një studim ka zbuluar se 63% e familjeve me një fëmijë nën 12 muajsh kanë një kafshë shtëpiake.

Kurse një studim australian ka gjetur një rritje prej dhjetë për qind në pronësinë e kafshëve shtëpiake rreth kohës kur fëmijët fillojnë shkollën.

Shumë prindër mendojnë intuitivisht se kujdesi për një kafshë mund t’u ofrojë fëmijëve mësime të vlefshme për kujdesin, përgjegjësinë dhe ndjeshmërinë.

“Është vërtet e rëndësishme, veçanërisht për fëmijët e vegjël, të mësojnë se perspektiva e dikujt mund të jetë e ndryshme nga e tyre”, ka thënë profesoresha Megan Mueller.

“Ky është një mësim më i lehtë për t’u mësuar, ndoshta, me një kafshë se sa me një vëlla apo një bashkëmoshatar”, ka shtuar ajo.

Por pretendimet për ndikimet e dobishme të kafshëve shtëpiake te fëmijët shkojnë më tej, duke sugjeruar se kafshët shtëpiake mund të ndikojnë në aftësitë sociale, shëndetin fizik dhe madje edhe zhvillimin kognitiv të fëmijëve.

Dhe se mbajtja e tyre shoqërohet me nivele më të larta ndjeshmërie.

Për fëmijët me autizëm dhe familjet e tyre, kujdesi për kafshët shtëpiake mund të ndihmojë në uljen e stresit dhe krijimin e mundësive për të krijuar lidhje mbështetëse.

Studime të tjera tregojnë se fëmijët fitojnë edhe nga kafshët në moment.

Në një çift studimesh, fëmijët bënë më pak gabime në një detyrë të kategorizimit të objekteve dhe kishin nevojë për më pak kërkesa në një detyrë kujtese kur kishte një qen në dhomë.

Madje, hulumtimet kanë zbuluar se, të paktën për të rriturit, akti i thjeshtë i shikimit të kafshëve shtëpiake si anëtarë të familjes përmirëson mirëqenien.

Ndërveprimi me kafshët shtëpiake

Profesori Hayley Christian është një nga studiuesit që përpiqet të zbulojë shkakun.

Duke përdorur të dhëna nga një studim me katër mijë fëmijë të moshës pesë dhe shtatë vjeç, ai dhe kolegët kanë zbuluar se pronësia e kafshëve shtëpiake lidhej me më pak probleme të bashkëmoshatarëve dhe më shumë sjellje pro-sociale.

Në një studim të veçantë, ata kanë zbuluar se fëmijët e moshës dy deri në pesë vjeç me një qen në familje ishin më aktivë, shpenzonin më pak kohë në ekrane dhe flinin mesatarisht më shumë se sa ata pa kafshë shtëpiake.

Pas kontrollit të faktorëve të tillë si statusi socio-ekonomik, studiuesit panë se fëmijët që angazhoheshin rregullisht në aktivitet fizik të lidhur me qentë kishin rezultate më të mira zhvillimi.

“Fëmijët që kanë kafshë shtëpiake dhe bashkëveprojnë me to me kalimin e kohës në fëmijërinë e hershme duket se i shkaktojnë këto përfitime të shtuara në drejtim të zhvillimit të tyre social-emocional”, ka sqaruar Christian.

Kjo nuk do të thotë se çdo familje duhet të ketë një kafshë shtëpiake.

Çështjet e sjelljes, nevojat komplekse mjekësore dhe barra financiare e kujdesit për një kafshë mund ta bëjnë jetën me një kafshë më të vështirë.

Familjet që jetojnë në banesa, që nuk janë të përshtatshme për kafshët shtëpiake, përballen me pengesa të tjera.

Mueller ka shqyrtuar nëse shëndeti mendor i adoleshentëve amerikanë me kafshë shtëpiake ishte më i mirë se sa homologët e tyre që nuk kishin kafshë shtëpiake gjatë pandemisë.

Ai zbuloi se kafshët dukej se nuk kishin asnjë ndryshim.

“Hipoteza ime është se COVID-i ishte një stresues i madh dhe ndoshta nuk ka një gjë që mjafton për ta kapërcyer atë”, ka dalluar.

Është gjithashtu e mundur që pandemia të ndalojë një nga mënyrat në të cilat të jetuarit me një qen mund të japë një shtysë.

Gjatë izolimeve, adoleshentët mund të kenë vazhduar me shëtitjet e tyre të përditshme me qen, por kanë shmangur bisedat me shëtitësit e tjerë të qenve, duke humbur momente të vogla të ndërveprimit shoqëror.

Ndërtimi i një marrëdhënie të fortë

Kur bëhet fjalë për ndikimin pozitiv të kafshëve shtëpiake te fëmijët, gjendja e marrëdhënies së tyre është thelbësore.

“Cilësia e marrëdhënies duket të jetë një parashikues më i mirë i disa prej këtyre rezultateve shëndetësore se sa nëse keni apo jo një kafshë shtëpiake në shtëpi”, ka thënë Mueller.

Koha e kaluar me një kafshë shtëpiake është një faktor.

Mosha e një fëmije mund të ndihmojë gjithashtu në përcaktimin se sa solide bëhet marrëdhënia me një kafshë të veçantë.

Fëmijët e moshës nga gjashtë deri në dhjetë vjeç zhvillojnë lidhje më të forta me kafshët, të cilat janë më të ngjashme me njerëzit, si macet dhe qentë, se sa me specie të largëta biologjikisht si zogjtë dhe peshqit.

Po ashtu dinamika familjare luan rol.

Studimi australian zbuloi se fëmijët pa vëllezër e motra mund të përfitojnë veçanërisht nga kafshët shtëpiake sepse ndonjëherë ata veprojnë si një vëlla ose vëlla zëvendësues.

Kafshët shtëpiake mund të ndihmojnë edhe ndërveprimet sociale brenda familjeve.

Kur fëmijët njohin kafshët e tyre shtëpiake, kjo u jep atyre një kuptim më të thellë të kafshëve në botën më të gjerë.

Një studim në Mbretërinë e Bashkuar ka gjetur se fëmijët, që kishin kafshë shtëpiake në shtëpi, kishin më shumë gjasa të kishin nivele më të larta besimi për ndjenjat e kafshëve.

Për më tepër, marrëdhënia e një fëmije me kafshën e tij mund të sigurojë një lidhje shumë të nevojshme me natyrën.

@tn.lajmelokale
@tetovanews