Ballina Aktualitet Rajoni Presidenti malazez paralajmëron tërheqjen nga politika: Janë shumë 30 vjet!

Presidenti malazez paralajmëron tërheqjen nga politika: Janë shumë 30 vjet!

Presidenti malazez Milo Gjukanoviç foli për zgjedhjet e ardhshme, për marrëdhëniet mes Serbisë dhe Kosovës, në shpresën se vendi i tij do të bëhet anëtari i ardhshëm i BE-së dhe se ka ardhur koha për negociatat e paqes në Ukrainë.

Presidenti i Malit të Zi, Milo Gjukanoviq, ende nuk ka vendosur nëse do të kandidojë në zgjedhjet e 19 marsit.

“Kam tridhjetë vjet që jam në jetën politike të Malit të Zi, mendoj se dikush që bën të njëjtën punë për tre dekada ka të drejtë të ndihet i lodhur dhe ka të drejtë të arsyetojë se ndoshta do të ishte më mirë për shoqërinë nëse do të kishte një kandidat i ri”, tha ai në Mynih, ku aktualisht po merr pjesë në Konferencën e Sigurisë.

“Ne po shikojmë se kush mund ta ndihmojë më mirë Malin e Zi të kthehet në rrugën e qëndrueshme të zhvillimit euroatlantik pas dy vjet e gjysmë bredhje,” shtoi presidenti i Partisë Demokratike të Socialistëve.

I pyetur se çfarë do t’i këshillonte Beogradit dhe Prishtinës për të vazhduar dialogun, Gjukanoviç tha: “Nuk ka rrugë tjetër për një marrëveshje. Të gjitha idetë e tjera si mbajtja e një konflikti të ngrirë janë në fakt funksion i doktrinës së shkatërrimit të Ballkanit si rajon evropian”.

Gjukanoviç mendon se përparimi është se të dyja palët kanë pranuar tekstin bazë të planit franko-gjerman. “E di që në ditët në vijim do të vazhdojnë diskutimet në Bruksel për dokumentin shoqërues, planin e zbatimit. Shpresoj që edhe për këtë të arrihet një marrëveshje”.

Gjukanoviç deklaroi se intensiteti i politikës së zgjerimit të BE-së është ulur në vitet e fundit dhe “si rezultat, entuziazmi i reformave në të gjitha vendet e rajonit”.

“Ukraina tërhoqi vëmendjen për rëndësinë gjeopolitike të integrimit të Ballkanit Perëndimor dhe mua më duket se Bashkimi Evropian po i kthehet një politike aktive të zgjerimit. Besoj se kjo do të frymëzojë qeverinë e re, të cilën e pres në Mal të Zi këtë vit, t’i përkushtohet plotësisht reformave dhe të arrijë objektivin e tij sa më shpejt”, tha ai.

“Mendoj se është realiste, mendoj se Mali i Zi ka predispozitën më të mirë për të qenë anëtari i parë dhe i ardhshëm i Bashkimit Evropian”, është i bindur Gjukanoviç.

Presidenti i Malit të Zi theksoi se vendi i tij e ka harmonizuar plotësisht politikën ndaj Rusisë me Brukselin dhe se ka vendosur sanksione. “Mali i Zi nuk është armik i Rusisë, Mali i Zi është armik i agresionit. Mali i Zi është armik i shkatërrimit të së drejtës ndërkombëtare. Mali i Zi është armik i të gjitha ideve që kërkojnë të kufizojnë zgjedhjen sovrane të së ardhmes tek shtetet e pavarura, siç në rastin e Ukrainës”.

I pyetur se kur mund të përfundojë lufta në Ukrainë, Gjukanoviç tha se as Vladimir Putin ndoshta nuk e di këtë.

“Unë mendoj se në këtë moment iniciativa e paqes ende nuk po trajtohet me seriozitetin dhe shpejtësinë e nevojshme. Njëkohësisht dua që ky të jetë një apel për të bashkuar të gjitha politikat konstruktive ndërkombëtare për të ndihmuar Ukrainën, por edhe Rusinë, pavarësisht për faktin se është në një pozicion tjetër, në pozicionin e agresorit, për të dalë nga ai konflikt lufte dhe për të parandaluar humbje të mëtejshme jetësh”, shkruan Deutsche Welle.

@tetovanews