Ballina Bota Një trilion dollarë hidhen në plehra çdo vit

Një trilion dollarë hidhen në plehra çdo vit

Më shumë se një miliard vakte ushqimore hidhen çdo ditë, ndërkohë që më shumë se 730 milionë njerëz jetojnë në kushtet e urisë në mbarë botën.

Rreth një e pesta e ushqimit shpërdorohet, shpesh për shkak të mbingopjes ose të planifikimit të dobët, ndonjëherë nga mungesa e kushteve të ruajtjes.

Këto janë disa nga rezultatet e një raporti të OKB-së për mbetjet ushqimore, të cilat në total arrijnë një kosto prej rreth 1 trilion dollarë në vit.

Shpërdorimi më i madh i ushqimit ndodh në familje. Rreth 60% e 1 miliardë tonëve ushqime të hedhura çdo vit vjen prej tyre. Edhe sistemet komerciale të ushqimit kanë pjesën e vet: 28% e mbetjeve vjen nga shërbimet ushqimore dhe 12% nga shitjet me pakicë rreth.

Në këto të dhëna nuk përfshihet 13% e ushqimit që humbet në zinxhirin e furnizimit ushqimor, midis korrjes dhe tregut, shpesh nga refuzimi ose prishja e ushqimit të ngrënshëm.

Përveç kostos, mbetjet janë kontribuues i madh në krizat e klimës dhe biodiversitetit, pasi përbëjnë afërsisht 10% të emetimeve globale të gazeve serrë, pasi toka shpyllëzohet për t’u vënë në shërbim të bujqësisë.

@tn.lajmelokale
@tetovanews