Ballina Shëndeti Interneti redukton rrezikun e depresionit tek të moshuarit?

Interneti redukton rrezikun e depresionit tek të moshuarit?

Përdorimi i internetit zvogëlon rrezikun e depresionit për njerëzit e moshuar: kjo është ajo që del nga kërkimet e reja.

Interneti pa dyshim ka shumë aspekte pozitive dhe negative. Mundësia më e madhe për të folur me njerëzit që janë gjithashtu në anën tjetër të botës, e bën moshën e vjetër (dhe vetminë që për fat të keq kjo shpesh përfshin) për të moshuarit pa dyshim më pak “të rëndë”. Kjo është ajo që doli nga hulumtimi i kryer nga anëtarët e Universitetit Shtetëror të Miçiganit, sipas të cilit përdorimi i internetit zvogëlon me 30% rrezikun e depresionit për njerëzit e moshuar. Për të arritur këtë përfundim, ekspertët shqyrtuan të dhënat mbi një mostër të mijëra njerëzve të moshuar që jetojnë në Shtetet e Bashkuara, të cilët u ndoqën për një periudhë prej 6 vjetësh.

Për të qenë të saktë, të dhënat janë të mbledhura nga “Anketa e Shëndetit dhe Pensionit” dhe prej tyre dolën detaje shumë interesante: Interneti është një burim i shkëlqyeshëm për t’i nxjerrë njerëzit në moshë më të vjetër nga depresioni.

“Ky është një efekt shumë i fortë,” tha Dr. Sheila Cotten, koordinatore e studimit, “Ka të bëjë me njerëz të moshuar që mund të komunikojnë, të qëndrojnë në kontakt përmes rrjeteve të tyre sociale dhe të mos ndihen të vetmuar”. Natyrisht, nuk mund të themi se të gjithë njerëzit që përdorin internetin në një moshë më të vjetër mund të dalin nga depresioni, por ajo që doli nga hulumtimi i botuar në faqet e Journal of Gerontology duket të jetë një dëshmi mjaft inkurajuese.

“Ky studim jep kontribute të rëndësishme në studimin e përdorimit të internetit dhe depresionit në njerëz të moshuar dhe në pension”, shpjegon me të drejtë doktori, i cili kujton se është ende e rëndësishme të përdoret Interneti me kritere dhe pa ekzagjerim. Bërja e skllevërve të rrjetit ose rrjeteve sociale mund të shkaktojë probleme të tjera psikologjike serioze si ajo e depresionit.

“Nëse rri përpara një kompjuteri gjatë gjithë ditës,”- shpjegon mjeku me të drejtë, “duke injoruar rolet që keni në jetë dhe gjërat që duhet të bëni si pjesë e jetës suaj të përditshme, atëherë mund të keni një ndikim negativ në vete”.
Me pak fjalë, si në çdo gjë, gjithmonë është mirë të jesh i moderuar gjithashtu – dhe mbi të gjitha – kur ulesh para kompjuterit!