Ballina Aktualitet Kosovë Ujqit shfaqen afër shtëpive dhe rrugës kryesore në Dragash (VIDEO)

Ujqit shfaqen afër shtëpive dhe rrugës kryesore në Dragash (VIDEO)

Disa ujq janë parë sot në afërsi të rrugës kryesore në qytetin e Dragashit, shkruan Gazeta Sinjali.

Përmes një videoje të publikuar nga mediat lokale, shihet se dy ujq kanë shëtitur afër rrugës dhe në fund janë larguar.

Kujtojmë që kafshët e egra, si ujqit, kryesisht qëndrojnë nëpër male.

Fenomeni i njëjtë po ndodh edhe nëpër botë Po ju sjellim shembullin e Republikës Komi të Rusisë se si e trajton këtë problem.
Ministria e Burimeve Natyrore e Komit tregoi pse ujqërit u afrohen njerëzve
Shfaqja e kafshëve të egra në territorin e vendbanimeve, veçanërisht nëse ato kufizohen me një pyll, është një fenomen i paparashikueshëm dhe sezonal, vuri në dukje departamenti.
Tradicionalisht, me fillimin e motit të ftohtë, çështja e shfaqjes së kafshëve të egra në fshatra dhe vendbanime, si dhe siguria së qytetarëve dhe pronës së tyre bëhen aktuale.

Shfaqja e kafshëve të egra në territorin e vendbanimeve, veçanërisht nëse ato kufizohen me pyll, është një fenomen i paparashikueshëm dhe sezonal. Bazuar në rezultatet e inspektimeve dhe analizave të marrëdhënieve shkak-pasojë, u zbulua se arsyeja kryesore e afrimit të kafshëve të egra te njerëzit është gjetja e ushqimit të lehtë në formën e qenve pa pronarë dhe qenve me zinxhir si dhe prania e deponive të mbetjeve ushqimore.

Në dimër, reshjet e mëdha të borës e bëjnë të vështirë për grabitqarët të gjuajnë në habitatin e tyre natyror – ata nuk mund të ndjekin në mënyrë efektive gjahun përmes borës së thellë. Rezulton se është shumë më e lehtë për një kafshë të egër të sulmojë një qen, veçanërisht atë të lidhur me një zinxhir, sesa të marrë ushqim në pyll.

Ashtu si vitin e kaluar, Ministria e Burimeve Natyrore Komi dërgoi materiale metodologjike në të gjitha bashkitë e rajonit për t’i përdorur në punën e tyre: procedurën për zbulimin ose sulmimin e kafshëve të egra, një algoritëm për ndërveprimin ndërinstitucional për t’iu përgjigjur shfaqjes së kafshëve të egra. në vendbanimet e republikës, letra shpjeguese.

Letrat përmbajnë rekomandime për administratat e rretheve për organizimin e gjuetisë së ujqërve, duke përfshirë:

– informimin e qytetarëve për metodat e mbrojtjes së kafshëve shtëpiake në territorin e vendbanimit (respektimi i rekomandimeve do të sigurojë sigurinë e pronës dhe shëndetin e qytetarëve);

– për informimin e njerëzve për rregullat e sjelljes kur takohen me kafshë të egra dhe respektimin e masave parandaluese të qytetarëve për mbrojtjen dhe mbrojtjen e pronës së tyre personale;

– për nevojën e organizimit të aktiviteteve të gjuetisë;

– Mbajtja e takimeve operacionale me pjesëmarrjen e personave që merren me gjah, gjuetarëve vendas dhe specialistëve të Ministrisë së Burimeve Natyrore Komi me qëllim reagimin dhe ndërveprimin e shpejtë ndaj shfaqjes së ujqërve në vendbanime;

– nevojën për të raportuar shfaqjen e kafshëve të egra në vendbanime në shërbimin e unifikuar të dispeçimit (EDDS) të rajonit ose me numrin 112 që oficeri i detyrës operacionale të marrë masat e duhura.

Administratat e komunave të republikës janë informuar në mënyrë plotësuese për procedurën për marrjen e lejeve për gjuajtjen e ujqërve, si dhe për vazhdimin e pagesës së shpërblimeve monetare për gjuetarët e gjahut të ujqërve.

Administratat e komunave në territoret e vendbanimeve po punojnë për informimin e popullatës për ndalimin e ecjes së lirë të qenve, për mbajtjen e kafshëve shtëpiake në oborre dhe hapësira të tjera të mbyllura, rreth rrethimit të pronave private. Gjithashtu, në faqet zyrtare dhe rrjetet sociale të administratave postohet informacion se si duhet të reagohet në rast të hyrjes së kafshëve të egra në vendbanime.

Komunat përditësojnë listat e gjuetarëve, të cilat transferohen në agjencitë e zbatimit të ligjit, ndërveprojnë me oficerët e detyrës operative të EDDS, drejtuesit e vendbanimeve rurale dhe përfaqësuesit e organeve të punëve të brendshme dhe kryejnë punë shpjeguese me popullatën.

Kujtojmë se në Komi u vranë 130 ujqër në 2018, 147 grabitqarë në 2019, 256 në 2020. Më shumë se 250 ujqër janë vrarë tashmë në Komi këtë vit, fondet e akorduara për shpërblime janë shpenzuar plotësisht. Gjuetarët që gjuanin grabitqarë pas datës 15 dhjetor 2021 (kur përfundon afati për pranimin e një aplikimi në pyje) do të marrin një shpërblim në vitin 2022./Përgatiti Tetova News

Artikulli paraprakMerr fund epoka 16 vjeçare e Angela Merkel, Bundestagu voton: Olaf Scholz kancelari i ri Gjermanisë
Artikulli tjetërFigura më famëkeqe e korruptuar e Kosovës/ DASH fut në listën e zezë 2 vëllezërit që bashkëpunonin me politikanët e Prishtinës