Ballina Aktualitet Kosovë Figura më famëkeqe e korruptuar e Kosovës/ DASH fut në listën e...

Figura më famëkeqe e korruptuar e Kosovës/ DASH fut në listën e zezë 2 vëllezërit që bashkëpunonin me politikanët e Prishtinës

Zyra e Departamentit Amerikan të Thesarit për Kontrollin e Pasurive të Huaja ka futur në “Listën e Zezë”, Zvonko Veselinoviç dhe vëllain e tij Zharko Jovan Veselinoviç, të cilët akuzohen për trafikimin e mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve mes Kosovës dhe Serbisë.

Gjithashtu ata akuzohen se kanë bërë marrëveshje me disa politikanë kosovarë për t’i mbështetur në zgjedhje, dhe në këmbim do të merrnin kontrollin në zona të caktuara për bizneset e tyre dhe do të siguronin kontrata në shuma të mëdha parash.

Faktet për akuzat e ngritura nga DASH

Zvonko Veselinoviç (Veselinovic), udhëheqësi i Grupit të Krimit të Organizuar Zvonko Veselinovic (OCG), është një nga figurat më famëkeqe të korruptuara të Kosovës. OCG e Veselinoviç është e angazhuar në një skemë ryshfeti në shkallë të gjerë me zyrtarë të sigurisë kosovare dhe serbe, të cilët lehtësojnë trafikimin e paligjshëm të grupit të mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Grupi gjithashtu ka komplotuar me politikanë të ndryshëm në disa marrëveshje quid pro quo, duke përfshirë ryshfetin në fillim të vitit 2019 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë për të lejuar operacionet e tyre të kontrabandës ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe ryshfetin e fundit të vitit 2017 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë kufitare për të lejuar kalimin e sigurt për kontrabandistët.

Nga fundi i vitit 2017, Veselinoviç dhe vëllai i tij Zharko Jovan Veselinoviç (Zharko) kishin marrëveshje me politikanët për të ndihmuar partinë e tyre të fitojë zgjedhjet, të sigurojë fitore politike për kandidatët e tyre dhe të kontribuojë me shuma të mëdha parash për kandidatët. Në këmbim, këta politikanë do t’u jepnin vëllezërve kontrollin e zonave të caktuara për bizneset e tyre dhe ku ata mund të kryenin aktivitetet e tyre të paligjshme të biznesit pa ndërhyrjen e autoriteteve serbe, dhe gjithashtu do të ofronin informacion të pronarit të biznesit për të mbështetur investimet e biznesit të vëllezërve.

Politikanët gjithashtu do t’i shpërblenin vëllezërit Veselinoviç duke punuar për t’u dhënë vëllezërve kontratat më të mira të infrastrukturës. Nga fundi i vitit 2017, Veselinoviç dhe Zharko bënë donacione si metodë për pastrimin e parave që buronin nga sipërmarrja e tyre kriminale. Zharko ka qenë lider në OCG-në Veselinoviç, duke punuar me vëllain e tij dhe OCG-në në aktivitetet e tyre të kontrabandës, frikësimin e dhunshëm të bizneseve, projektet e tyre të ndërtimit dhe infrastrukturës dhe projektet e tyre të zhvillimit të telekomunikacionit. Përveç kësaj, Veselinoviç dhe grupi i tij u paditën për përfshirjen e tyre të dyshuar në vrasjen e liderit të partisë politike Oliver Ivanoviç në janar 2018. Veselinoviç dhe anëtarët e tjerë të OCG, Milan Rajko Radojçiç (Radojçiç), Zeljko Bojiç (Bojiç) dhe Marko Rosiç ( Rosiç), të gjithë u përmendën në aktakuzë për vrasjen, secili duke shërbyer rolin e tij në atentatin për ndërmarrjen kriminale.

Veselinoviç, Zharko dhe Radojçiç janë caktuar në bazë të E.O. 13818 për të qenë persona të huaj që janë ose kanë qenë drejtues ose zyrtar i një njësie, duke përfshirë çdo ent qeveritar, që është përfshirë ose anëtarët e të cilit janë përfshirë në korrupsion, duke përfshirë shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsion në lidhje me kontratat e qeverisë ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet, lidhur me mandatin e tyre.

Si rezultat i veprimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat në pronë të personave të mësipërm që janë në Shtetet e Bashkuara ose në zotërim ose kontroll të personave amerikanë janë bllokuar.

Artikulli paraprakUjqit shfaqen afër shtëpive dhe rrugës kryesore në Dragash (VIDEO)
Artikulli tjetërGjendet i ngrirë nga temperaturat 27 vjeçari në Malin e Moravës