Ballina Top Lajm Pse 140 vitet e fundit, më të rëndësishmet në historinë njerëzore?

Pse 140 vitet e fundit, më të rëndësishmet në historinë njerëzore?

Brad DeLong, një profesor në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley pohon se 140 vitet, ose periudha midis 1870 dhe 2010, përfaqësojnë vitet më të rëndësishme në historinë njerëzore.

Brad DeLong, një profesor në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, SHBA, në librin e tij “Slouching Towards Utopia” pohon se 140 vitet, pra periudha midis 1870 dhe 2010, përfaqësojnë vitet më të rëndësishme në historinë njerëzore.

DeLong donte të thoshte, në një intervistë për VOX, se diçka e pabesueshme ndodhi në këtë periudhë.

Përveç punës së tij akademike, DeLong është i njohur edhe për artikuj të shumtë dhe një blog të lexuar gjerësisht mbi ekonominë.

Në intervistë, ai vë në dukje se përparimi teknologjik pas vitit 1870 solli bollëk dhe prosperitet të paparë, veçanërisht për popullsinë e vendeve të pasura, por që, nga ana tjetër, nuk arriti atë që kërkohej plotësisht.

Fotografia nuk është perfekte

Kjo bëri që gazeta VOX të thoshte se pikërisht për këtë DeLong vendosi ta titullonte librin e tij “Hapat e ngadaltë drejt utopisë” dhe jo “Arritja e utopisë”, pasi ndryshimi i shpejtë në jetën e njerëzve në vendet e pasura ka sjellë me vete paqëndrueshmëri të thellë politike dhe konflikte. Pamja duket më e keqe për njerëzit në jug, ku komunitetet e shtypura janë të privuar nga kthimi i pasurisë ekonomike të vendeve të tyre për arsye të ndryshme.

DeLong shpjegon në intervistë se elitat e para vitit 1870 ishin të kënaqura me funksionimin e një mekanizmi pushteti dhe kontrolli mbi fshatarësinë e varfër, në mënyrë që ata të korrnin kthimin e pasurisë në dobi të tyre. Nga ana tjetër, ai beson në doktrinën marksiste, e cila thekson se motori i vërtetë i historisë janë forcat e prodhimit dhe ndërveprimi i tyre me shoqërinë. Prandaj, periudha ndërmjet viteve 1870 dhe 2010 është më e rëndësishmja, sepse ajo pësoi një ndryshim të madh për shkak të ndryshimeve teknologjike në krahasim me periudhat e mëparshme.

Ai thekson se tipari më i rëndësishëm në 140 vitet që ai studioi ishte periudha e tridhjetë viteve të lavdishme, midis 1945 dhe 1975, gjatë së cilës Shtetet e Bashkuara dhe Evropa u rikuperuan nga pasojat e Luftës së Dytë Botërore dhe bota perëndimore ishte në gjendje të ndërtojë ekonomi të fortë, të krijojë shtete të mirëqenies që arrinin ritme shumë të shpejta prodhimi, por duke ruajtur njëfarë ekuilibri me klasën punëtore, e cila gjithashtu përfitoi nga pjesa e saj në revolucion, përpara se ky sistem të rrëzohej më vonë.

Duke iu përgjigjur një pyetjeje për mundësinë e kthimit në sistemin e tridhjetë viteve të lavdishme (1945-1975) dhe arritjen e ritmeve të konsiderueshme të rritjes, DeLong theksoi se rënia e normës së rritjes është e gabuar dhe e rrezikshme, veçanërisht në praninë e dhjetëra miliona njerëz që meritojnë të kenë dëshirën e tyre për të jetuar në kushte më të mira.

Ai flet edhe për seriozitetin e asaj që po ndodh në fushën e klimës dhe bën thirrje që situata të trajtohet me shumë kujdes dhe mençuri. Reduktimi i niveleve të larta të karbonit, për shembull, është një domosdoshmëri absolute, por duhet theksuar se nëse njerëzimi kthehet në nivelin e teknologjisë së vitit 1900, padyshim që do të reduktojë një pjesë të madhe të emetimeve të tij të dioksidit të karbonit (mund të arrijë një të tretën ose një e katërta e asaj që fabrikat emetojnë aktualisht), por nga ana tjetër do të nxjerrin sasi të mëdha të ndotësve të tjerë.

Gjithashtu, për sa i përket kultivimit dhe rikultivimit të tokës për të “mbajtur” miliarda njerëz, gjë që është e mundur me teknologjinë moderne me dështime të dukshme, domethënëse, pa teknologjinë ekzistuese do të jetë e nevojshme të sigurohet një numër shumë i madh fermerësh dhe profesionistësh të specializuar dhe kushtet sociale dhe ekonomike do të ndërlikohen veçanërisht për vendet e jugut, thotë ai.

Artikulli paraprakZgjedhjet më të rëndësishme në histori të Suedisë – kandidat edhe një shqiptar
Artikulli tjetërKu(r) do të ndalet sulmi ndaj Shqipërisë?