Ballina Teknologji Autoritetet e Çekisë e cilësojnë TikTok-un si kërcënim sigurie

Autoritetet e Çekisë e cilësojnë TikTok-un si kërcënim sigurie

Mbikëqyrësit kibernetikë çekë lëshuan një paralajmërim për përdorimin e rrjetit social TikTok, duke iu bashkuar autoriteteve të tjera perëndimore në cilësimin e këtij aplikacioni në pronësi kineze si një kërcënim sigurie, raporton REL.

Shumë vende kanë shprehur shqetësimin se TikTok mund t’u sigurojë autoriteteve kineze qasje në të dhënat personale të përdoruesve.

“Agjencia është e shqetësuar për një kërcënim të mundshëm të sigurisë që vjen nga përdorimi i TikTok-ut, kryesisht për shkak të sasisë së të dhënave të përdoruesve të mbledhura nga aplikacioni dhe mënyrës në të cilën trajtohen të dhënat”, tha Agjencia Kombëtare Kibernetike dhe e Sigurisë së Informacionit në Çeki (NUKIB).

ByteDance, kompania e afërt e TikTok, “qëndron nën juridiksionin ligjor të Republikës Popullore të Kinës”, vazhdoi NUKIB, duke shtuar se kjo është shqetësuese.

Një projektligj për të nxjerrë jashtë ligjit softuerin, të cilin punonjësit e Qeverisë amerikane nuk lejohen ta shkarkojnë në pajisjet e tyre, është paraqitur nga ligjvënësit amerikanë.

Qeveria çeke, edhe pse është pjesë e BE-së, nuk ka vendosur ndonjë ndalim deri më tani.

Kina u cilësua si një kërcënim i rëndësishëm për hapësirën kibernetike çeke nga Agjencia Kombëtare e Inteligjencës së vendit (BIS) në një raport të publikuar vitin e kaluar.

“Teknologjitë kineze që depërtojnë në rrjete interneti të rëndësishme të infrastrukturave shtetërore… mund të vlerësohen si një kërcënim i madh i sigurisë”, u tha në raport.

@tn.lajmelokale
@tetovanews