Ballina Shëndeti FOTO+VIDEO/Risi revolucionare: Një shkencëtar i ri në moshën 14-vjeçare krijoi një sapun...

FOTO+VIDEO/Risi revolucionare: Një shkencëtar i ri në moshën 14-vjeçare krijoi një sapun që shëron kancerin e lëkurës

Një djalë katërmbëdhjetë vjeçar është shpallur shkencëtari i ri më i mirë në Amerikë për krijimin e një sapuni lehtësisht të aksesueshëm që shëron kancerin e lëkurës , shkruan “Daily Mail”.

Heman Bekele , një nxënës i klasës së nëntë në shkollën e mesme WT Woodson në Annandale, Virxhinia, u përball me nëntë finalistë të tjerë në sfidën 2023 3M të Shkencëtarëve të Rinj për të marrë në shtëpi çmimin e madh prej 25,000 dollarë amerikanë.

Heman Bekele Foto: Shkollat ​​Publike të Qarkut Facebook/Fairfax

Bekele krijoi sapunin kundër kancerit të lëkurës duke injektuar sapun mjekësor me tre përbërës që janë gjetur se riaktivizojnë qelizat dendritike që gjenerojnë një përgjigje imune kundër kancerit.

Në videon e konkursit të Bekele, ai shpjegon se tre përbërësit, acidi salicilik, acidi glikolik dhe tretinoina, janë agjentë keratolitikë që shpërbëjnë shtresat e jashtme të lëkurës.

Heman Bekele Foto: Shkollat ​​Publike të Qarkut Facebook/Fairfax

Jo vetëm që sapuni i tij ndihmon në luftimin e kancerit të lëkurës, por Bekele zbuloi se çdo copë sapun kushton vetëm 0,50 dollarë, krahasuar me më shumë se 40,000 dollarë që kërkohen për trajtimet aktuale mjekësore.

Heman Bekele Foto: Shkollat ​​Publike të Qarkut Facebook/Fairfax

“Kanceri i lëkurës gjendet kryesisht tek njerëzit që jetojnë në vendet në zhvillim”, tha Bekele.

Gjatë pesë viteve të ardhshme, Bekele shpreson të përsosë këtë risi të re dhe të krijojë një organizatë jofitimprurëse që do të shpërndajë këtë zgjidhje me kosto të ulët për komunitetet e varfra.