Ballina Teknologji Më shumë se 40 shtete amerikane padisin Metën sepse rrjetet e saj...

Më shumë se 40 shtete amerikane padisin Metën sepse rrjetet e saj janë të dëmshme për fëmijët

Një koalicion prej 41 shtetesh amerikane dhe Distrikti i Kolumbisë paditi Metën (kompania mëmë e Facebook, Instagram dhe WhatsApp) të martën , duke argumentuar se rrjetet e saj sociale Instagram dhe Facebook “janë varësi dhe të dëmshme për fëmijët ” .

Ky veprim ligjor është përpjekja më domethënëse e autoriteteve shtetërore për të ndalur ndikimin e rrjeteve sociale në shëndetin mendor të të miturve dhe për të detyruar Metën të ndryshojë karakteristikat e rrjeteve të saj për shkak se sa i rrezikshëm është, sipas asaj që pretendojnë, për fëmijët. përdoruesit më të rinj.

Gjithsej 33 shtete, përfshirë Koloradon dhe Kaliforninë, ngritën një padi të përbashkët në gjykatën federale në Distriktin Verior të Kalifornisë, ndërsa prokurorët e tjerë të përgjithshëm në Uashington DC dhe 8 shtete po paraqesin ankesa të veçanta në gjykatat federale, shtetërore ose lokale .

Varësia, një problem kombëtar

Në një konferencë të përbashkët virtuale për shtyp, disa prokurorë të përgjithshëm theksuan se varësia ndaj këtyre rrjeteve sociale është një “problem kombëtar” dhe se, pavarësisht ndarjes politike midis republikanëve dhe demokratëve, ata ishin në gjendje të punonin së bashku për këtë çështje, të cilën e krahasuan me lufta kundër duhanit apo opiumit.

Përveç kësaj, ata lanë të kuptohet se një padi e ngjashme mund të pritej kundër rrjetit social kinez TikTok , por nuk dhanë asnjë informacion të mëtejshëm.

Prokurori i Përgjithshëm i Tenesit, Jonathan Skrmetti, vuri në dukje se Instagram ka synuar aplikimin e tij tek adoleshentët dhe fëmijët, të cilët “janë më të prekshëm dhe më të ndjeshëm ndaj këtij lloj manipulimi”.

Breshëria e padive i ka rrënjët në një hetim të vitit 2021 mbi mënyrat e ndryshme se si titani i teknologjisë kontribuon në problemet e shëndetit mendor midis të rinjve.

Në vitin 2021, Wall Street Journal ekspozoi në një raport të përgatitur me informacion të brendshëm se si Instagram përkeqësoi perceptimin e përdoruesve – veçanërisht vajzave dhe adoleshentëve – për trupin e tyre dhe vuri në dukje se kompania ishte në dijeni të këtij problemi.

“(Meta) e dinte që këto probleme të shëndetit mendor ekzistonin dhe se Instagrami po i përkeqësonte ato. Dhe në vend që të bënte ndryshime, kompania kërkonte gjithnjë e më shumë pjesëmarrje nga fëmijët,” tha Skrmetti.

Prokurori i Përgjithshëm i Kalifornisë, Rob Bonta tha se hetimi i përbashkët “ka zbuluar se Meta ka mashtruar përdoruesit e saj dhe po i vë fëmijët në rrezik”.

“Ka një mal me prova që tregojnë se nëse fëmijët kalojnë më shumë kohë në rrjetet sociale që kanë tendencë të lidhen me depresionin , ankthin dhe problemet e imazhit të trupit ,” tha Bonta, i cili tregoi se kur Mark Zuckerberg, drejtor ekzekutiv i kompanisë, ai dëshmoi para Kongresit, gënjeu kur tha se Meta nuk i ka dizajnuar produktet e saj për të krijuar varësi.

Nga ana e saj, zëdhënësja e Meta-s, Nkechi Nneji tha në një deklaratë dërguar mediave se gjigandi i teknologjisë dëshiron t’u japë adoleshentëve një përvojë të sigurt dhe pozitive në internet. “Ne jemi të zhgënjyer që prokurorët e përgjithshëm kanë zgjedhur këtë rrugë në vend që të punojnë në mënyrë produktive me kompani në të gjithë industrinë për të krijuar standarde të qarta, të përshtatshme për moshën për aplikacionet e shumta që përdorin adoleshentët,” tha Nneji.

Që kur doli në dritë hetimi i vitit 2021, disa shtete si Arkansas dhe Utah kanë miratuar ligje që ndalojnë fëmijët nën 13 vjeç të hyjnë në mediat sociale dhe u kërkojnë adoleshentëve nën 18 vjeç që të marrin pëlqimin e prindërve për të hyrë në faqet.

Kalifornia miratoi ligje që u kërkonin kompanive të teknologjisë të shqyrtojnë platformat e tyre për rreziqe dhe probleme të mundshme./tn