Ballina Aktualitet Joveski: Në vendin e aksidentit vërejta bidonë të zbrazët të cilët nuk...

Joveski: Në vendin e aksidentit vërejta bidonë të zbrazët të cilët nuk ishin djegur (VIDEO)

Autoritetet e Maqedonisë së Veriut marrin materiale biologjike nga të afërmit për analizë të ADN-së. Teza për bidonët se janë shkak i aksidentit janë spekulime, prokurorët bullgarë janë duke punuar në hetim, tha për “BTV” prokurori i shtetit Ljubomir Joveski, i cili ende sqaron se gjatë këqyrjes së autobusit të djegur në Strumë autostradë, ka parë bidonë plastike që nuk janë djegur.

“Teza për bidonat në këtë moment është spekulim dhe nuk mund të vërtetohet në këtë moment se ata janë shkaku i aksidentit. Gjërat me siguri do të zbardhen pasi prokurorët të marrin ekspertizën. Theksoj edhe një herë se kjo me bidonat është më shumë spekulim. Kur shkova në vendin e aksidentit i kam vërejtur bidonat që ishin bosh dhe nuk ishin djegur”, tha Joveski për “BTV”.

Joveski shpjegoi se aktualisht po merret material biologjik nga familjarët e viktimave në Maqedoni për të kryer analizat e ADN-së dhe identifikimin e trupave.

Ai tha se Prokuroria e Maqedonisë së Veriut do të aktivizohet vetëm pasi rasti të hetohej nga prokurorët bullgarë, pasi nuk do të gjenin asgjë paralelisht.

Тезата за тубите е шпекулација, се земаат биолошки материјали за ДНК анализи, вели Јовески

Македонските власти земаат биолошки материјал од роднините за ДНК анализи. Тезата за тубите е шпекулација, бугарските обвинители работат на истрагата, изјави за БТВ државниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески и објасни дека при увидот на опожарениот автобус на автопатот Струма, видел пластични туби кои не изгореле.

Јовески објасни дека во моментов се зема биолошки материјал од роднините на загинатите во С Македонија за да се направат ДНК тестови и да се идентификуваат телата. Тој рече дека македонското обвинителство ќе се активира дури откако случајот ќе биде истражен од бугарските обвинители, бидејќи тие нема да најдат ништо паралелно.

Во моментов македонското и бугарското обвинителство добро соработуваат, додаде Јовески. Засега не е познато дали причината за несреќата е човечка грешка или дефект на автобусот. Тој кажа дека автобусот бил речиси нов, само три години, а во октомври поминал на технички преглед во Северна Македонија.

ИЗЈАВА ЗА БТВ НА ДРЖАВНИОТ ОБВИНИТЕЛ

Јовески при увидот на автобусот видел пластични туби кои не биле изгорени

Македонските власти земаат биолошки материјал од роднините за ДНК анализи. Тезата за тубите е шпекулација, бугарските обвинители работат на истрагата, изјави за БТВ државниот обвинител на Македонија Лубомир Јовески и објасни дека при увидот на опожарениот автобус на автопатот „Струма“, видел пластични туби кои не изгореле.

Јовески објасни дека во моментов се зема биолошки материјал од роднините на загинатите во С Македонија за да се направат ДНК тестови и да се идентификуваат телата.

Тој рече дека македонското Обвинителство ќе се активира дури откако случајот ќе биде истражен од бугарските обвинители, бидејќи тие нема да најдат ништо паралелно.

Во моментов македонското и бугарското Обвинителство добро соработуваат, додаде Јовески.

Засега не е познато дали причината за несреќата е човечка грешка или дефект на автобусот. Тој кажа дека автобусот бил речиси нов, само три години, а во октомври поминал на технички преглед во државава.

Artikulli paraprakNjë copë toke dixhitale u shit në metaverse për 2.43 milionë dollarë – më shumë se sa shtëpitë në New York dhe San Francisco
Artikulli tjetërEkspertiza e autoriteteve bullgare: Viktimat vdiqën nga zjarri, jo nga lëndimet e aksidentit