Ballina Shëndeti Rreziqet e mëdha shëndetësore që sjell anemia

Rreziqet e mëdha shëndetësore që sjell anemia

Anemia shkakton një ulje të numrit të qelizave të shëndetshme të kuqe në gjak për shkak të sasive të pamjaftueshme të folateve, vitaminës B-12 dhe vitaminës C në dietë.

Shumë faktorë mund të shkaktojnë anemi për shkak të mungesës së vitaminës. Nëse ushqimet përmbajnë pak burime natyrale të vitaminave, të tilla si mish, produkte të qumështit, fruta dhe perime – rreziku i anemisë rritet.

Vegjetarianët që nuk hanë produkte të qumështit dhe vegjetarianë që nuk hanë asnjë ushqim për kafshët bien në kategorinë e rrezikut. Prandaj, përbërësit e tjerë duhet të plotësohen me përbërësit e nevojshëm.

Rreziku nga anemia paraqitet edhe gjatë shtatzënësisë, nëse nuk merren mjaftueshëm vitamina. Shtojcat e acidit folik janë veçanërisht të rëndësishme gjatë shtatzënësisë.

Problemet e zorrëve ose gjendjet e tjera mjekësore që ndërhyjnë në thithjen e vitaminës – rrisin rrezikun tuaj. Rritja anormale e baktereve në stomak ose operacioni në zorrë ose stomak mund të ndërhyjë në thithjen e vitaminës B-12.

Alkooli – ndërhyn në thithjen e acidit folik dhe vitaminës C, si dhe vitaminave të tjera.
Disa ilaçe mund të bllokojnë thithjen e vitaminave. Disa mjete qetësuese ose qetësues mund të bllokojnë thithjen e folatit. Antacidet dhe disa ilaçe të përdorura për të trajtuar diabetin tip 2 mund të ndërhyjnë në thithjen e vitaminës B-12.

Faktorët specifikë të rrezikut
Përveç faktorëve të zakonshëm të rrezikut, ekzistojnë edhe ata specifikë.

-Mungesa e folatit mund të shkaktojë:
Hemodializa – kundër dështimit të veshkave – ndikon në folate, kështu që duhet të pyesni mjekun tuaj nëse acidi shtesë folik është i nevojshëm për të parandaluar mungesën.

Trajtimet e kancerit – Disa ilaçe të përdorura për trajtimin e kancerit mund të ndërhyjnë në metabolizmin e folatit.

– Faktorët që rrisin rrezikun e anemisë për shkak të mungesës së vitaminës B-12:

Mangësia e proteinave të faktorëve të brendshëm – Shumica e njerëzve me anemi për shkak të mungesës së vitaminës B-12 nuk kanë proteinë sekretuese të stomakut të nevojshme për thithjen e vitaminës B-12. Mungesa e kësaj proteine mund të jetë pasojë e një reaksioni autoimun ose mund të trashëgohet.

Çrregullimet autoimune – Njerëzit me çrregullime autoimune endokrine, të tilla si diabeti ose sëmundja e tiroides, mund të jenë në rrezik të shtuar të zhvillimit të një lloji specifik të anemisë për shkak të mungesës së vitaminës B-12 (anemi perkutane).

– Anemia si pasojë e mungesës së vitaminës C shpesh shkaktohet nga:
Pirja e duhanit
Sëmundjet kronike
Komplikimet si pasojë e mungesës së vitaminave

Mungesa e vitaminave shton rrezikun nga anemia dhe mund të shkaktojë edhe probleme tjera shëndetësore:
Komplikime në shtatzëni
Çrregullim të sistemit nervor