Ballina Shëndeti Tromboza është më e mundshme tek njerëzit më të gjatë, sipas studimit

Tromboza është më e mundshme tek njerëzit më të gjatë, sipas studimit

Mpiksjet e gjakut mund të zhvillohen në një gjendje kërcënuese për jetën. Ka disa faktorë që mund të çojnë në trombozë dhe është e mundur që të ketë disa pa shkaqe të dukshme.

Një nga faktorët është gjatësia. Sipas hulumtimeve, nëse një person është më i gjatë se një pragu i caktuar, atëherë ai ka më shumë gjasa të kalojë një trombozë.

Studiuesit u përpoqën të shihnin nëse kishte një lidhje midis gjatësisë dhe mundësisë së mpiksjes së gjakut, me një studim të botuar në vitin 2017 në revistën shkencore Circulation: Cardiovascular Genetics. Studimi shqyrtoi më shumë se 2 milionë suedezë dhe rezultati tregoi se gjatësia lidhet me rrezikun e tromboembolizmit venoz. Është një lloj tromboze që zakonisht fillon në venat e këmbëve.

Meshkujt mbi 1.88 m treguan një rrezik të shtuar të trombozës. Ata me lartësi 1.60m. kanë rrezik të reduktuar 65%, ndërsa ata me gjatësi ndërmjet 1.75m. dhe 1.85 m., kanë 30% të reduktuar rrezikun e tromboembolizmit venoz.

Studimi shqyrtoi gjithashtu gratë që kishin të paktën një shtatzëni dhe rezultatet ishin të ngjashme me ato të burrave. Gratë mbi 1.82 m. kanë një rrezik të shtuar të tromboembolizmit venoz. Gratë me gjatësi 1.52 m. kanë rrezik të reduktuar 60%, ndërsa femrat me gjatësi ndërmjet 1.70m. dhe 1.75 m., kishin një rrezik 30% të reduktuar të zhvillimit të tromboembolisë venoze krahasuar me gratë 1.82 m. dhe lart.

Duke qenë se studimi shqyrtoi çiftet e vëllezërve dhe motrave, studiuesit arritën në përfundimin se gjatësia është një faktor i pavarur në tromboembolizmin venoz, pasi “përdorimi i çifteve të vëllezërve dhe motrave zvogëlon gjasat që historia familjare të justifikojë rezultatet”. Sipas studiuesit kryesor dr. Bengt Zöller, lidhja midis gjatësisë dhe rrezikut të trombozës mund të shpjegohet nga graviteti.

“Mund të jetë që për shkak se njerëzit më të gjatë kanë venat më të gjata në këmbë, ka një sipërfaqe më të madhe ku mund të shfaqen probleme. Ka gjithashtu më shumë presion gravitacional në venat e këmbëve të njerëzve më të gjatë, gjë që mund të rrisë rrezikun e ngadalësimit të rrjedhjes së gjakut ose ndalimit të përkohshëm të tij.”/abcnews.al

Artikulli paraprakFundjava shqiptare, ja si u paraqitën legjionarët kuqezi në Europë
Artikulli tjetërSynimet e Rusisë kanë ndryshuar, pse Donbas është bërë sërish objektivi i luftimeve në Ukrainë