Ballina Shëndeti Një avokado në javë redukton rrezikun kardiovaskular

Një avokado në javë redukton rrezikun kardiovaskular

Njerëzit që hanë të paktën dy racione avokado në javë (çdo vakt është gjysmë avokado) kanë një rrezik më të ulët kardiovaskular sesa ata që hanë avokado rrallë ose kurrë, sipas një studimi të ri në SHBA me një numër të madh njerëzish për një periudhë të gjatë kohore.

Zëvendësimi i produkteve shtazore, si gjalpi, djathi apo proshuta, me avokado shoqërohet gjithashtu me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kardiovaskulare.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Lorina Pacheco e Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit të Harvardit dhe të botuar në Journal of the American Heart Association, analizuan të dhënat për rreth 69,000 gra të moshës 30-55 vjeç dhe 41,700 burra të moshës 40-75, pa kancer, koronare. sëmundje të zemrës ose goditje në tru në fillim të studimit. Gjatë saj janë regjistruar 9185 raste të sëmundjes koronare të zemrës dhe 5290 goditje në tru.

Studimi zbuloi se ata që hanin të paktën dy racione me gjysmë avokado, ose një avokado të plotë në javë, kishin një rrezik 16% më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare dhe një rrezik 21% më të ulët të sëmundjeve koronare të zemrës në veçanti. Zëvendësimi i një porcioni ditor të margarinës, gjalpit, vezëve, kosit, djathit ose mishit të përpunuar si proshuta me të njëjtën sasi avokadoje u shoqërua me një reduktim prej 16% deri në 22% të rasteve kardiovaskulare. Nga ana tjetër, konsumimi i gjysmë porcioni avokado në ditë, në vend të një sasie ekuivalente vaj ulliri, arra dhe vajra të tjerë bimorë, nuk kishte asnjë përfitim shtesë.

Avokadot përmbajnë yndyrna të shëndetshme të pangopura, si dhe përbërës të tjerë që janë të lidhur me shëndetin e mirë kardiovaskular. Studimet e kaluara klinike kanë zbuluar se avokado ka një efekt pozitiv në faktorët e rrezikut kardiovaskular, siç është kolesteroli i lartë. Konsumi i avokados ka qenë në rritje ndërkombëtarisht vitet e fundit./abcnews.al

@tn.lajmelokale
@tetovanews