Ballina Shëndeti Nëse hani këtë ushqim për mëngjes, do të mbroni zemrën tuaj

Nëse hani këtë ushqim për mëngjes, do të mbroni zemrën tuaj

Shumë njerëz janë të vetëdijshëm se mëngjesi është një vakt shumë i rëndësishëm, pasi siguron energjinë e nevojshme për të nisur ditën. Edhe pse mund të preferoni drithërat në vaktin e parë, studimet tregojnë se vezët në fakt do të ishin një zgjedhje më e mirë sepse mbrojnë zemrën.

Studimi, i publikuar nga eLife, përfshiu 4778 pjesëmarrës nga mosha 30 deri në 79 vjeç. 1377 prej tyre nuk kishin pasur më parë sëmundje kardiovaskulare ndërsa 3401 kishin pasur dhe të gjithë u pyetën se sa shpesh kanë ngrënë vezë, si dhe ushqime të tjera si orizi, mishi dhe perimet.

Kur autorët e studimit shikuan gjakun e pjesëmarrësve, ata zbuluan se ata që hanin vezë rregullisht kishin më shumë apolipoproteinë A1 në sistemet e tyre, gjë që mund të çojë në formimin e molekulave të lipoproteinës me densitet të lartë që ndihmojnë në parandalimin e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Përveç kësaj, ata që i përfshinin vezët në dietën e tyre ditore kishin më pak metabolitë të lidhur me sëmundjet e zemrës. “Rezultatet ofrojnë një shpjegim të mundshëm se si konsumimi i sasive të moderuara të vezëve mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës,” tha autori i studimit Canking Yu.

Në të njëjtën kohë, Yu pranoi se “duhen më shumë kërkime për të konfirmuar rolin shkakësor që luajnë metabolitët e lipideve në marrëdhënien midis konsumit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare” /abcneews.al

@tetovanews