Ballina Shëndeti Pse duhet të shmangni ftohjet gjatë shtatzënisë

Pse duhet të shmangni ftohjet gjatë shtatzënisë

Ka shumë kufizime dietike për gratë shtatzëna, si rezultat i të cilave ato shpesh ndihen të zhgënjyera. Ju duhet të shmangni ushqimet e detit që janë të pasura me merkur, të tilla si skumbri dhe peshku shpatë. Gjithashtu duhet të shmangni çdo ushqim deti që është i papërpunuar dhe sigurisht e njëjta gjë vlen edhe për çdo mish apo shpend tjetër që është i papjekur.

Përveç kësaj, produktet e qumështit të papasterizuar si djathërat e butë ose qumështi i papërpunuar nuk duhet të konsumohen gjatë shtatzënisë dhe gjithashtu duhet të shmangni alkoolin.

Edhe sipas qendrave të CDC të SHBA, duhet të shmangni mishrat si p.sh. mishrat, hot dogët dhe salsiçet të fermentuara ose të kripura. Kjo për shkak se këto ushqime kanë më shumë gjasa të përmbajnë një bakter të quajtur Listeria, e cila mund të shkaktojë listeriozë.

Gratë shtatzëna kanë dhjetë herë më shumë gjasa se popullata e përgjithshme për të zhvilluar listeriozë, një lloj i rëndë i helmimit nga ushqimi. Simptomat mund të përfshijnë ethe, të dridhura, diarre, dhimbje muskujsh, dhimbje koke dhe ngurtësi të qafës. Ndonjëherë simptomat nuk shfaqen për dy muaj pas ngrënies së ushqimit të kontaminuar me Listeria , dhe ndonjëherë gratë shtatzëna nuk kanë fare simptoma.

Nëse një grua shtatzënë prek listeriozën, të vjellat e forta dhe diarreja mund të shkaktojnë dehidratim dhe sëmundja mund t’ju vërë në rrezik për abort, lindje të vdekur ose lindje të parakohshme. Pavarësisht nëse një grua shtatzënë shfaq simptoma apo jo, listerioza mund të transmetohet edhe tek fetusi, duke shkaktuar infeksione në gjak dhe në tru.

Përveç kësaj, duhet të keni parasysh se listerioza mund të kontaminojë ushqimin edhe pas gatimit dhe paketimit. Kjo është arsyeja pse ushqimet e gatshme për t’u ngrënë (të tilla si salsiçet, mishrat e pjekur ose mishrat e pjekur) mund të jenë gjithashtu potencialisht të rrezikshëm.

Së fundi, gratë shtatzëna duhet të shkojnë te mjeku sapo të fillojnë të vërejnë simptoma për të filluar trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur./abcnews.al

@tetovanews