Ballina Shëndeti Këshilla 12 gjërat që duhet të keni në makinë gjatë dimrit

12 gjërat që duhet të keni në makinë gjatë dimrit

Dimri është stina më e ndërlikuar për të vozitur, një kohë kur ka më shumë gjasa të ndodhin aksidente trafiku dhe prishje të makinave, madje mund të ngeceni në një stuhi dëbore…

Me pak fjalë, dimri fsheh shumë rreziqe për shoferët dhe për ta kaluar atë sa më të sigurt, ju rekomandojmë që të keni gjithmonë në makinë këto 12 gjëra që mund t’ju shpëtojnë nëse ndodh diçka e papritur dhe t’jua lehtësojnë përditshmërinë dimërore.

1. Elektrik dore

Një elektrik dore mund të jetë shumë i rëndësishëm në rast se makina ju dështon gjatë natës jashtë zonave urbane. Përveç përdorimit të tij për të ndriçuar atë që dëshironi ose keni nevojë, ju gjithashtu mund t’u sinjalizoni të tjerëve se keni nevojë për ndihmë. Sigurisht, celularët modernë kanë edhe drita, por pse të harxhoni baterinë e tyre kur me siguri do t’ju duhet shumë më tepër për thirrjet e urgjencës.

2. Rërë ose kripë

Gjatë dimrit, në bagazh duhet të ketë gjithmonë një qese me rërë ose kripë. Nëse ngecni në borë ose akull, spërkatni para dhe pas rrotave, gjë që do të përmirësojë kapjen e gomave dhe do ta bëjë shumë më të lehtë daljen nga situata e pakëndshme.

3. Lopatë bore

Ndonjëherë bora bie aq fort sa grumbullohet aq shumë rreth makinës së parkuar sa nuk mund ta lëvizësh më. Një lopatë bore është zgjidhja më e mirë këtu dhe mund t’ju ndihmojë gjithashtu kur aksidentalisht ngecni në dëborë.

4. Kruajtëse akulli

Kjo duhet të jetë gjithmonë në makinë në dimër. Të gjithë e dinë pse.

5. Kabllot e ndezjes së makinës

Dimri dhe temperaturat e ulëta janë armiku më i madh i baterive të makinave. Edhe nëse është i ri, ka më shumë gjasa të anulohet në dimër sesa në pjesën tjetër të vitit. Nëse bateria juaj është më e vjetër, problemi është edhe më i madh. Sigurohuni që të blini kabllot e duhura, modelet më të lira dhe më të holla sigurisht që nuk do të bëjnë për shumicën e motorëve me naftë dhe motorët më të fuqishëm me benzinë.

6. Uji dhe ushqimi

Duhet të keni gjithmonë disa litra ujë në makinën tuaj si rezervë për skenarin më të keq. Nëse ngecni në një stuhi dëbore, uji të paktën do t’ju shpëtojë nga etja dhe ushqimi do t’ju japë energjinë që ju nevojitet. Është më mirë që në makinë të keni ushqime që nuk prishen, si p.sh. bare energjetike ose ushqime.

7. Batanije/mbulesë

Një batanije ose mbulesë jo vetëm që do t’ju shpëtojë nga i ftohti nëse makina juaj prishet dhe ndihma është larg. Ato janë gjithashtu të dobishme nëse duhet të zvarriteni nën makinë për të bërë disa riparime të vogla që do t’ju lejojnë të vazhdoni udhëtimin tuaj.

8. Veshje dhe këpucë dimërore

Nuk është e kotë të keni në bagazh veshje dhe këpucë shtesë të përshtatura për kushtet e dimrit. Nëse e gjeni veten në telashe, ato mund të jenë shumë të dobishme.

9. Karikues celulari

Një kabllo për karikimin e telefonit mund t’ju shpëtojë në situatat më të këqija kur bateria e celularit është e ulët dhe po përpiqeni të kërkoni ndihmë. Sigurisht, nëse makina po funksionon. Kjo është arsyeja pse nuk është keq të keni një karikues portativ me kabllo.

10. Mjet bazë

Mund të jetë i dobishëm për riparime të vogla makinash gjatë gjithë vitit, por është më e rëndësishmja gjatë dimrit kur një avari ka më shumë gjasa dhe pasojat e tij mund të jenë shumë më të rrezikshme.

11. Zinxhirë dëbore

Edhe kur keni goma të mira dimërore, mund të ketë një situatë ku ato nuk janë të mjaftueshme. Zinxhirët që përputhen janë një shtesë e mirë për bagazhin e makinës suaj, mund t’ju duhen.

12. Litar tërheqës

Dikur ka qenë pjesë e pajisjeve të detyrueshme, por sot pak veta e kanë në makinë. Duhet ta keni me vete gjatë dimrit, mund t’ju ndihmojë të nxirrni dikë jashtë kur ngecni në borë ose akull.