Ballina Shëndeti Çfarë është sindroma e zorrës së irrituar?

Çfarë është sindroma e zorrës së irrituar?

Një studim i udhëhequr nga shkencëtarët nga Shkolla e Mjekësisë Kineze (SCM) në Universitetin Baptist të Hong Kongut (HKBU) ka treguar për herë të parë se bakteri Ruminococcus gnavus që banon në zorrë është një shkaktar kryesor i sindromës së zorrës së irrituar (IBS) .

Ky zbulim, i publikuar në Cell Host & Microbe, është i rëndësishëm pasi hap rrugën për zhvillimin e qasjeve të reja terapeutike për një gjendje që ende prek mijëra pacientë.

Sindroma e zorrës së irrituar është një çrregullim i zakonshëm funksional i zorrëve, i karakterizuar nga ndryshime në funksionin e zorrëve (faza e diarresë – faza e kapsllëkut) me simptoma karakteristike të shqetësimit abdominal dhe fryrjes.

Në mungesë të trajtimit të disponueshëm, trajtimi fokusohet kryesisht në lehtësimin e simptomave

Hulumtimet e mëparshme kanë arritur në përfundimin se rritja e prodhimit të serotoninës , një neurotransmetues kyç i përfshirë në rregullimin e lëvizshmërisë së zorrëve, kontribuon në simptomat gastrointestinale.

Gjithashtu është treguar se mikroflora e zorrëve merr pjesë në rregullimin e niveleve të serotoninës.

Megjithatë, speciet bakteriale në fjalë dhe mekanizmi molekular me të cilin mikrobiota e zorrëve rregullon prodhimin e serotoninës mbeten të paqarta.

Dy substanca të dyshimta

Në kërkim të një zgjidhjeje më efektive terapeutike, veçanërisht për fazën e diarresë që karakterizon sindromën e zorrës së irrituar, ekipi hulumtues i udhëhequr nga drejtori i Departamentit Klinik, Bian Zhaoxiang, ekzaminoi mijëra përbërës të ushqimit nga 290 pacientë me sindromën e zorrës së irrituar.

Ata zbuluan se dy substanca të prodhuara nga bakteri Ruminococcus gnavus, fenetilamina dhe triptamina, ishin të pranishme në përqëndrime të larta në feçet e pacientëve me sindromën.

Këto janë dy gjurmë aminash aromatike të prodhuara nga tretja mikrobiale e proteinave dietike dhe shoqërohen me ashpërsinë e simptomave të diarresë.

Studiuesit zbuluan se minjtë e ushqyer me fenetilaminë ose triptamin kishin rritur frekuencën e jashtëqitjes.

Siç shpjeguan ata, Ruminococcus gnavus është prodhuesi kryesor i këtyre dy substancave.

Këto rezultate sugjerojnë që fenetilamina dhe triptamina nxisin sindromën e zorrës së irrituar te gjitarët pa përfshirjen e faktorëve të tjerë të rrezikut.

Ekipi hulumtues më pas kreu një seri eksperimentesh me qëllimin për të kuptuar mekanizmin me të cilin fenetilamina dhe triptamina aktivizojnë rritjen e lëvizshmërisë së zorrëve.

Rezultatet treguan se ajo që ata bëjnë është stimulimi i drejtpërdrejtë i prodhimit të serotoninës nga qelizat e enterokromafinës duke aktivizuar një receptor gjurmë të lidhur me aminën (TAAR1).

Rezultati i këtij procesi është lëvizshmëria e zorrëve .

Cilat janë perspektivat për opsionet e reja të trajtimit

Duke dashur të studiojnë trajtimet e mundshme duke synuar këto dy substanca, studiuesit zbuluan se frenimi i aktivizimit të TAAR1 nëpërmjet përdorimit të një frenuesi specifik lehtësonte në mënyrë efektive simptomat e diarresë tek minjtë.

“Rezultatet tona të hulumtimit sugjerojnë se rruga TAAR1 e nxitur nga fenetilamina dhe triptamina është një objektiv i ri terapeutik për sindromën e zorrës së irrituar,” tha Dr. Zhai Lixiang.

“Pacientët që vuajnë nga sindroma përjetojnë shpesh episode diarreje, të shoqëruara me dhimbje barku, duke ulur shumë cilësinë e jetës. Zbulimet kërkimore ofrojnë mundësi premtuese për zhvillimin e terapive të bazuara në frenimin e rrugës TAAR1″, shtoi Prof. Bian Zhaoxiang

Roli i të ushqyerit

Megjithatë, ky nuk është zbulimi i vetëm i bërë nga studiuesit.

Studimi zbuloi gjithashtu se një dietë e ulët në fenilalaninë, një aminoacid i fenetilaminës, shtypi lëvizshmërinë e zorrëve te minjtë duke reduktuar prodhimin mikrobik të fenetilaminës dhe triptaminës.

Ushqimet me pak proteina, si frutat e freskëta, perimet dhe buka me drithëra të plota , kanë nivele relativisht të ulëta të fenilalaninës.

“Zhvillimi i strategjive për të reduktuar transformimin mikrobial të aminoacideve dietike në fenetilaminë dhe triptaminë, si ndërhyrja dietike me konsum të reduktuar të ushqimeve të pasura me proteina, mund të jetë një qasje e mundshme për menaxhimin e sindromës”, përfundoi Dr. Xavier Wong.

@tetovanews