Ballina Shëndeti Këshilla Sipas studiuesve, ky ves i bën fëmijët më të zgjuar

Sipas studiuesve, ky ves i bën fëmijët më të zgjuar

Një sy gjumë jo vetëm që mbush “bateritë” e fëmijëve të vegjël, por edhe i pajis ata me një aftësi shumë të dobishme të të mësuarit. Një studim i ri nga studiues në Australi dhe Angli zbuloi se dremitja i ndihmon fëmijët parashkollorë të përafrojnë shkronjat me tingujt e tyre, çelësi i suksesit në leximin e mëvonshëm.

Megjithëse ky është një studim në shkallë të vogël, rezultatet ofrojnë disa indikacione të hershme në lidhje me literaturën përkatëse dhe studime të tjera. Studiuesit vëzhguan efektin e gjumit te 32 fëmijë të moshës 3 deri në 5 vjeç nga dy qendra ditore në Sidnei. Megjithëse fëmijët e vegjël flinin rregullisht gjatë ditës, atyre ende nuk u ishin mësuar zyrtarisht emrat ose tingujt e shkronjave. Studimi u botua në Child Development.

Gjatë shtatë seancave prej dy deri në katër javë, fëmijët fillimisht u testuan për të përcaktuar aftësitë e tyre të shkrim-leximit dhe më pas u trajnuan zyrtarisht me dhe pa gjumë.

Testet e studiuesve konsistuan në hartimin e shkronjës-tingullit dhe pyetjeve të tilla si: “Cilin tingull nxjerr shkronja C?”.

Një prirje domethënëse në zbulimin e saktë të fjalëve të panjohura dhe lidhja e tyre me tingujt që kishin mësuar, paraqisnin fëmijët që kishin fjetur gjatë ditës. Megjithatë, dremitja nuk dukej se ndikonte në të mësuarit e qartë, si riprodhimi ose njohja e tingujve të shkronjave që nuk i kishin mësuar më parë.

“Ne zbuluam se nëse fëmijët ishin në gjumë pasi mësuan hartën e tingullit shkronjash, ata ishin më efikas në marrjen e këtij informacioni dhe përdorimin e tij për të njohur fjalët ,” tha autori i studimit Hua-Chen Wang, një pedagog në Universitetin Macquarie.

Hulumtimi u bazua në të dhënat që lidhen me përfitimet e një gjumi të mirë gjatë natës në konsolidimin e kujtesës tek të rriturit. Një teori thotë se kur njerëzit mësojnë diçka të re, informacioni kodohet dhe ruhet përkohësisht në tru. Me kalimin e kohës, kjo kujtesë bëhet pjesë e kujtesës afatgjatë të një personi. Prandaj, gjumi ndihmon në këtë tranzicion.

Për shkak se seancat e studimit u zhvilluan në kopshtin e fëmijëve, studiuesit nuk monitoruan modelet normale të gjumit, të tilla si lëvizja e shpejtë e syve, e njohur edhe si gjumi REM, faza e gjumit e lidhur me “ruajtjen” e kujtesës.

Në përfundim, Dr. Wang tha se kopshtet mund të planifikojnë aktivitetet e përditshme të fëmijëve në përputhje me rrethanat. Kjo do të thotë, për të asimiluar më mirë informacionin, ata mund të integrojnë aktivitete mësimore afër kohës së drekës./abcnews.al

Artikulli paraprakStudimi: Prindërit e rreptë rrisin fëmijë të suksesshëm
Artikulli tjetërSimon Sebag Montefiore: Stalini dhe Putini, ngjashmëritë dhe dallimet midis 2 diktatorëve