Ballina Shëndeti Kjo është arsyeja pse gratë plaken më shpejt se burrat

Kjo është arsyeja pse gratë plaken më shpejt se burrat

Sipas statistikave, gratë zakonisht jetojnë më gjatë se burrat. Nëse marrim të dhënat mesatare për të gjitha vendet, burrat vdesin mesatarisht pesë vjet më herët se gratë dhe në disa vende ky hendek arrin shifra shumë më të dukshme.

Megjithatë, besohet se gratë plaken më shpejt se burrat. Është kjo ne rregull?

Fatkeqësisht, një jetëgjatësi më e gjatë nuk kontribuon gjithmonë në plakjen e butë dhe të këndshme, shkruan Marie Claire Russia dhe raporton City Magazine .

Edhe fakti që femrat investojnë shumë kohë dhe para për të ruajtur bukurinë nuk ndikon shumë në mesataren botërore.

Procesi i plakjes ndikohet jo vetëm nga faktorët e stilit të jetesës si dieta, ekspozimi në diell apo stresi i rëndë, por edhe nga gjenetika.

Kolagjeni

Pavarësisht nga mosha, meshkujt kanë një densitet më të lartë të kolagjenit në lëkurën e tyre sesa femrat. Si rezultat, gratë plaken më shpejt se burrat e së njëjtës moshë. Për sa i përket përmbajtjes së kolagjenit, lëkura e grave hollohet rreth 15 vjet më shpejt se e burrave. Arsyeja pse jo gjithmonë vëmë re një ndryshim kaq të spikatur është përpjekja që femrat investojnë për pamjen e tyre. Hidratues, krem ​​kundër diellit, trajtime bukurie rigjeneruese dhe rinovuese dhe produkte të tjera që gratë përdorin të japin fryte. Të dyja gjinitë humbasin rreth një për qind të kolagjenit të tyre pas moshës 30 vjeçare, por menopauza e përkeqëson procesin në mënyrë dramatike, prandaj ka kaq shumë ndryshime.

Hormonet

Testosteroni stimulon lëkurën më të trashë – diferenca mund të jetë deri në 25 për qind, sepse lëkura e hollë rrudhet më shpejt. Estrogjeni, ndryshimet hormonale të luhatshme dhe të papritura, të cilat janë karakteristike për trupin e femrës për shkak të rrethanave jashtë kontrollit tonë, ndikojnë në elasticitetin e lëkurës, ndërsa te meshkujt niveli i hormoneve zakonisht mbahet vazhdimisht në një nivel të qëndrueshëm.

Hidratimi

Djersitja e meshkujve është e ndryshme nga djersitja e femrave, për shkak të temperaturës më të lartë të trupit. Gjithashtu, ato kanë një përmbajtje më të lartë të acidit laktik në djersë, gjë që e bën atë të ketë një vlerë pH më të ulët se djersa e grave, sepse është një lloj humectant natyral. E gjithë kjo çon në nivele më të mira hidratimi në indet mashkullore. Pra, ata ruajnë elasticitetin dhe rininë për më gjatë.

Flokët

Shumica e meshkujve zakonisht kanë më shumë qime në trup sesa femrat. Edhe nëse lëmë mënjanë pyetjen se sa kushton heqja e qimeve për gratë, ia vlen t’i kushtohet vëmendje pasojave të tjera të pakëndshme të kësaj procedure. Fakti është se qimet në trup mbrojnë lëkurën nga ndikimet e jashtme dhe ruajnë lagështinë natyrale. Kjo është një tjetër arsye pse lëkura e meshkujve ruan më mirë butësinë dhe pamjen rinore.

Megjithatë, shpejtësia e procesit të plakjes, siç u përmend, ndikohet nga një numër kaq i konsiderueshëm faktorësh saqë është e vështirë të monitorohen. Gjithashtu përfshihen: dieta, nivelet e hormoneve, indeksi i masës trupore, natyra dhe aktiviteti i rregullt fizik, prania e zakoneve të këqija, kujdesi i përditshëm i lëkurës dhe trajtimet kozmetike, kushtet klimatike dhe, natyrisht, gjenetika.

Një gjë mbetet e pashmangshme – si burrat ashtu edhe gratë plaken. Edhe këtu gjëja më e rëndësishme është gjetja e qasjes së duhur ndaj këtij fakti.

@tn.lajmelokale
@tetovanews