Ballina Aktualitet Kultura Shkrimtarja franceze Annie Ernaux fiton çmimin Nobel në Letërsi

Shkrimtarja franceze Annie Ernaux fiton çmimin Nobel në Letërsi

Çmimi Nobel në Letërsi për vitin 2022 i jepet shkrimtares Ani Ernaux.

Ky çmimi i është dhënë shkrimtares franceze “për guximin dhe mprehtësinë klinike me të cilën ajo zbulon rrënjët, veçimet dhe kufizimet kolektive të kujtesës personale”.

Ajo është shkrimtare e më shumë se 30 veprave letrare.

Çmimi Nobel në letërsi jepet çdo vit nga akademia shekullore, një grup elitar prej 18 personash, i përbërë nga studiues të letërsisë, historianë, gjuhëtarë dhe shkrimtarë suedezë, ndër të tjera.

Përveç famës dhe lavdisë, fituesit marrin çmime në shtëpi prej 10 milionë korona. Një ceremoni për fituesit do të mbahet në Stokholm në dhjetor.

@tetovanews