Ballina Aktualitet Maqedonia e Veriut ALARM për MORRA në një shkollë të rrethinës së Tetovës

ALARM për MORRA në një shkollë të rrethinës së Tetovës

Sot ka pasur alarme për bomba në dy shkolla të Tetovës, por ka disa ditë që një nënë e shqetësuar na ka shkruar se për të dytën here gjatë këtij viti shkollor vajza e saj ka ardhur nga shkolla me morra.

Ajo thotë se ka kërkuar nga autoritetet e shkollës të ndërmarrin masa dhe të zbulojnë nxënësit që bartin këta parasite. Jam shumë e shqetësuar. Kam pastruar dhe dezinfektuar shtëpinë në çdo cep. Kam dezinfektuar flokët e vajzës, por ky rast mund të përsëritet nëse nuk bëjnë diçka në shkollë.

Ne kësaj radhe nuk do të japim emrin e shkollës dhe vendbanimit, as identitetin e nënës që na ka shkruar, duke shpresuar se shkollat tona i kanë parasysh edhe këto dukuri që na duken bizare, po janë të pranishme./TetovaNews

Përveç notave në lëndët individuale, ftohjet dhe gripi, një fëmijë nga kopshti ose shkolla mund të sjellë morra. Çfarë duhet bërë në këtë rast? Si të reagoni dhe pse është më mirë të mos keni turp?

MORRAT NË SHKOLLË – “MAMI, KOKA MË KRUHET”
Nëse e dërgoni fëmijën tuaj në shkollë, herët a vonë do të dëgjoni prej tij “mami, koka më kruhet”. Pas ekzaminimit të kujdesshëm të shkakut të problemit, diagnoza është zakonisht e njëjtë – morrat e kokës. Çfarë lloj sëmundjeje është ajo?

– Morrat shkaktohen nga një parazit i quajtur morra. Në varësi të llojit të morrave, mund të shkaktojë morra të kokës (morrat e kokës), morrat e veshjeve (morrat e veshjes) dhe morrat pubike (morrat pubike). Morrat e kokës gjenden në flokë, veçanërisht pas veshëve dhe rreth pjesës së pasme të kokës. Ata ushqehen me gjak dhe në vendin e injektimit formohen gunga inflamatore që kruhen. Si rezultat i gërvishtjeve, ato mund të jenë subjekt i infeksionit dytësor bakterial – shpjegon Dr. Małgorzata Marcinkiewicz, një dermatologe dhe venereologe nga Qendra Mjekësore Damian në Varshavë.

Vetë fjala “morra” shkakton panik tek të rriturit. Sëmundja shoqërohet me higjienë të dobët dhe neglizhencë. Ndërkohë, rezulton se morrat infektohen më shpesh tek fëmijët e moshës 3 deri në 12 vjeç. Ata luajnë së bashku, përdorin të njëjtat krehër për flokë, lodra, dyshekë dhe shtrat. Fëmijët nuk kujdesen për konventat – ata përqafohen me njëri-tjetrin, marrin hua sende personale dhe lodra. Kjo është kur infeksioni ndodh më shpesh.

– Mbaj mend që vajza ime erdhi nga shkolla dhe tha se i kruhej koka. Ajo ishte ende duke kruar. Isha i ftohur kur pashë “krimba” të vegjël në flokët e mi. Vajza është bionde dhe i shihnit qartë. E pranoj që në fillim më kapi paniku. Nga erdhën morrat për fëmijën tim? Në fund të fundit, në shtëpi nuk është pis, vajza lahet çdo ditë dhe shpesh lan kokën – thotë Dorota, nëna e Kinga 12-vjeçare.

Dorothy reagoi menjëherë. Fillimisht, ajo shkoi në farmaci dhe kërkoi përgatitje për luftimin e morrave. Kushdo që ka parë serialin kult “Nanny” (në versionin polak me Agnieszka Dygant) mund të imagjinojë se si dukej kjo skenë.

– Pasi u ktheva nga farmacia, porosita një kontroll të krerëve të gjithë familjes. Për fat të mirë, morrat nuk arritën të kalonin mbi kokat e anëtarëve të tjerë të familjes, por gjithsesi të gjithë duhej të lanin kokën në një përgatitje të veçantë. E thirra edhe shkollën. Isha tmerrësisht budalla, por i thashë drejtoreshës se djalit tim i kisha gjetur morra në kokë – nuk doja që askush të merrte me mend se bëhej fjalë për Kingën. Unë thashë në cilën klasë është. Kinga nuk shkoi në shkollë për disa ditë – shton Dorota.

Kur vajza u kthye në shkollë, doli se kishte më shumë fëmijë të infektuar me morra. Askush nuk foli zyrtarisht për këtë, por fëmijët dhe prindërit morën vesh për raste të reja mes tyre. Përfundimisht, pas disa javësh, problemi dukej se ishte zgjidhur. Zakonisht, morrat e kokës mund të kurohen vetë me ndihmën e barnave të disponueshme në farmaci. Sidoqoftë, ndonjëherë nevojitet një konsultë mjekësore.

– Nëse një fëmijë gërvisht vendet e shpimit intensivisht, mund të shfaqen rrjedhje, erozione dhe superinfeksion. Në një rast të tillë, ndonjëherë është e nevojshme një konsultë mjekësore për të filluar trajtimin antibakterial – shpjegon Dr. Marcinkiewicz.

Dorota lajmëroi shkollën për problemin. Megjithatë, shpesh ndodh që prindërit të kenë turp që fëmija i tyre ka marrë morrat e kokës. Nëse ata fillojnë trajtimin dhe e rregullojnë problemin, atëherë ndoshta asgjë nuk do të ndodhë. Më keq, kur një fëmijë i sëmurë ende shkon në shkollë dhe ka kontakte me bashkëmoshatarët. Pastaj ka një infeksion tjetër. Çfarë mund të bëjë drejtori me dijeninë se në objektin e tij ka morra?

DETYRAT E DREJTORIT TË SHKOLLËS LIDHUR ME MORRAT E KOKËS
Pas marrjes së informacionit nga prindi se fëmija është diagnostikuar me morra, drejtoria e shkollës duhet të ndërmarrë hapat e duhur për eliminimin e kësaj sëmundjeje. Infermierja ose higjenistja e shkollës kërkohet të kontrollojë pastërtinë e kokës së të gjithë fëmijëve në grup. Punonjësit që japin mësim në një klasë të caktuar duhet gjithashtu t’i nënshtrohen shqyrtimit. Kjo duhet të bëhet në kushte që lejojnë privatësinë.

Më pas infermierja ose drejtori i institucionit njofton prindërit për rezultatet e kontrollit dhe rekomandon trajtimin kundër morrave në rastin e fëmijëve të infektuar. Pas 7-10 ditësh duhet të bëhet një tjetër kontroll shkollor.

– Trajtimi i morrave të kokës varet nga preparati që do të përdoret. Në farmaci gjenden forma të ndryshme, si kremra, shampo. Është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e prodhuesit, të aplikoni saktë, të pastroni morrat e ngordhura dhe thërrimet e shkëputura dhe të përsërisni procedurën nëse është e nevojshme. Mos harroni të lani dhe dezinfektoni sendet që kanë rënë në kontakt me flokët tuaj (peshqir, krevat, sende shtëpiake) për të parandaluar rikontaminimin. Është ngushëlluese që morri vdes jashtë nikoqirit (njerëzit) pas disa ditësh – shton eksperti në një intervistë për MedTvoiLokony.

Nëse prindërit nuk arrijnë të ndërmarrin trajtimin për morrat e kokës, drejtori mund të njoftojë qendrën e mirëqenies sociale në lidhje me nevojën për të intensifikuar mbikëqyrjen mbi funksionet e kujdesit të prindërve të fëmijës dhe për të ofruar mbështetjen e nevojshme.

PARANDALIMI I MORRAVE TË KOKËS

Është e vështirë të mbroni fëmijën tuaj nga morrat e kokës, por ju mund të minimizoni rrezikun e infeksionit. Ia vlen t’i mësoni fëmijës rregullat e higjienës që në moshë të vogël, duke i shpjeguar se nuk merrni hua sende të higjienës personale, si furça, krehër apo shirita gome. E njëjta gjë vlen edhe për veshjet e kokës.

Gjithashtu është mirë që në mënyrë sistematike të kontrollohet gjendja e lëkurës dhe flokëve të fëmijës, veçanërisht të vogëlushit që ka kontakte të shpeshta me moshatarët. Gjatë lojës, fëmija duhet t’i ketë flokët të ngjitura ose të lidhura lart. Është gjithashtu e rëndësishme t’i krehni ato çdo ditë dhe të kujdeseni siç duhet për to.

Nëse, megjithatë, morrat shfaqen tek fëmija juaj, mos u frikësoni. Falë përgatitjeve në dispozicion, ato mund të hiqen plotësisht. Tallja dhe stigmatizimi i problemit nuk do të bëjë asgjë. Vlen gjithashtu të kujtohet se ndërsa morrat zakonisht prekin fëmijët, një i rritur gjithashtu mund të infektohet.

Video bonus:

Artikulli paraprakBurri rreh gruan dhe djalin në Tetovë /Lajme të tjera nga kronika e zezë e Pollogut
Artikulli tjetërKurti mbledh Këshillin e Sigurisë: Grupet kriminale në veri po sulmojnë insitucionet e Kosovës, KFOR-in dhe EULEX-in