Ballina Shëndeti Këshilla Pse nuk duhet ta karikoni celularin gjatë natës

Pse nuk duhet ta karikoni celularin gjatë natës

Karikimi i celularit natën para se të shkojmë në shtrat tenton të bëhet një zakon klasik për shumicën prej nesh, si larja e dhëmbëve. Në fakt, kjo është diçka që ne filluam të bënim në të kaluarën, në ditët e celularëve të parë, kur u deshën më shumë se 4 orë për të ngarkuar plotësisht baterinë. Megjithatë, gjërat në teknologji kanë ndryshuar dhe padyshim që sot ajo që ishte rasti me telefonat e vjetër me guaskë që kërkonin kohë shumë të gjata rimbushjeje nuk mund të jetë më e vërtetë, e lëre më kur telefonat inteligjentë modern ato janë të pajisura me superngarkues dhe bateri që mund të arrijnë 100% në më pak se një orë. Kjo është edhe arsyeja pse karikimi i telefonit inteligjent gjatë natës është jo vetëm kundërproduktiv, por edhe i dëmshëm për pajisjen tonë.

Karikimi ideal që të mos dëmtoni smartfonin tuaj

Ekspertët rekomandojnë mbajtjen e baterisë të ngarkuar midis 20-80% për të zgjatur jetën e saj dhe për të ruajtur aftësinë e saj për të ruajtur energjinë. Meqenëse teknologjia e litium-jonit me kalimin e kohës humbet aftësinë për të arritur 100% të ngarkesës, siç e di kushdo që ka një iPhone që monitoron shpesh statusin e baterisë te Cilësimet, është më mirë të lëvizni brenda këtij kuadri për të mbrojtur performancën e tij. Shumica e baterive moderne Li-ion brenda telefonave inteligjentë janë projektuar të zgjasin 500 cikle ngarkimi dhe shkarkimi dhe pas kësaj ato fillojnë të mos performojnë më mirë. Kjo do të thotë, ato shkarkohen më shpejt ose kërkojnë më shumë kohë për t’u rimbushur plotësisht.

Kur është koha më e mirë për ta karikuar?

Për ta përmbledhur me fjalë të thjeshta: Sa më shumë ta ngarkojmë baterinë e telefonit në maksimum, aq më shumë do të humbasë performancën e tij dhe nuk do të jetë më në gjendje të garantojë të njëjtin nivel rimbushjeje. Praktikisht, nëse kur blejmë telefonin, ngarkesa 100% që shohim në ekran në fakt i përgjigjej këtij niveli të baterisë, pas 1-2 vitesh, e njëjta vlerë i përgjigjet rreth 96% të karikimit fillestar. Kjo është arsyeja pse ekspertët thonë se është më mirë të rikarikojmë smartfonin tonë më shpesh ndoshta për 30-40 minuta dhe vetëm kur bateria është nën 20% dhe të ndalojmë kur të arrijë 80%.

Cilin karikues duhet të preferoni?

Për këtë arsye, zakoni i mbajtjes së telefonit inteligjent në prizë nuk i ndihmon baterisë. Përkundrazi, rrezikojmë të zgjasim në mënyrë të panevojshme kohën e karikimit, të mbinxehim kapakun e pasmë dhe në raste jashtëzakonisht të rralla, edhe të shpërthejmë, siç ka ndodhur në të kaluarën me Samsung Galaxy Note 7, i cili më vonë u tërhoq nga tregu pikërisht për këtë defekt. Natyrisht, ky nuk është rasti me të gjithë telefonat. Në fakt, disa pajisje kryesore kanë zgjidhje inteligjente karikimi që mund ta ngadalësojnë atë për të shmangur këtë mundësi. /abcnews.al

@tn.lajmelokale
@tetovanews