Ballina Top Lajm Ndahet nga jeta në moshën 103-vjeçare, veprimtari i njohur nga Tetova në...

Ndahet nga jeta në moshën 103-vjeçare, veprimtari i njohur nga Tetova në SHBA, Hafëz Jusuf Azemi

Në moshën 103-vjeçare ka ndërruar jetë veprimtari më i vjetër në krahun e diasporës shqiptare në Amerikë, Hafëz Jusuf Azemi i lindur më 1920 në fshatin Dobrosht të Tetovës. Lajmin e vdekjes së veprimtarit e jep Albanian-American Islamic center në Çikago:

Të Allahut jemi dhe tek Ai do të këthehemi.
Të nderuar miq dhe dashamirë,me një pikëllim të thellë po ju informojmë se dje ka ndëruar jetë veprimtari dhe bajraktari i shquar i qështjes kombëtare në Amerikë, Hafëz Jusuf Azemi. I lindur në Mars 15.1920.

Vizita do të jetë nesër 3/13/2023 në ora 11:00am dhe do të zgjase deri ne ora 1:00pm në Xhaminë Shqiiëtare. Namazi i xhenazes dë falet ne ora 1:15 dhe varrimi do të kryhet në 1:30 te varzet shqipetare në Elmhurst .

Zoti e meshiroftë dhe e gradoftë me xhennet dhe familjarëve Allahu ua dhashtë durimin./ Albanian-American Islamic center

Në moshë 103 vjeçare në Çikago të SHBA-ve, ka ka ndërruar jetë veprimtari i çështjes shqiptare, Hafëz Jusuf Azemi nga fshati Dobrosht. E gjithë jeta dhe veprimtaria e tij ka qenë e përkushtuar për çështjen shqiptare, ku u çmua si një atdhetar i devotshëm dhe i pa lodhur për të drejtat e shqiptarëve. Jetën ja kushtoj kauzës shqiptare dhe për këtë Hafëz Jusufi ka lënë gjurmë në historinë tonë të lavdishme. Ashtu siç e kujtojnë familjarët por edhe të gjithë bashkëveprimtarët e tij, fjalët që më shpesh përsërite ishin këto; “Po të kisha edhe një jetë, unë përsëri do të veproja për çështjen shqiptare”.

“I lehtë qoftë dheu për të, ngushëllime familjes dhe të gjithë bashkëveprimtarëve të tij!”, ka ngushëlluar kryetari i komunës së Tetovës, Bilall Kasami

Në moshën 103-vjeçare ka ndërruar jetë veprimtari më i vjetër në krahun e diasporës shqiptare në Amerikë, Hafëz Jusuf Azemi i lindur më 1920 në fshatin Dobrosht të Tetovës .Jusuf Azemi qysh në moshën e rinisë,thuhet në kronikat e kohës,i pati vërejtur padrejtësitë historike ndaj popullit shqiptar qysh nga koha mbretërore e Jugosllavisë(1918-1999) e deri në fund të shpërberjes të këtij shteti i formuar në vitin 1918 dhe një ogurzezë për shqiptarët e robëruar,që,në këto rrjedha historike asnjëherë nuk e njohën për shtetin e vet dhe në krah të saj Serbinë.

Për shkak të rrethanave të rënda pas ardhjes së pushtetit komunist në hapësirën etnike në Maqedoni,Hafër Jusuf Azemi me një grup të rinjsh shqiptarë marrin udhën për në Greqi,ku prej nga shkojnë në Bari të Italisë për të gjetur afër nacionalistët shqiptarë të udhëhequr nga Balli Kombëtar në krye me Mid`hat Frashërin,Vasil Andonin,Zef Palin,Hasan Dostin etjerë,që ishin të preokupuar me fatin e popullit shqiptar.Tërë rrjedha e këtyre ngjyrjeve të kohës janë zhvilluar në vitin 1945-1946,dhe në Itali në ketë vend Jusuf Azemi e takoi për herë të parë kryetarin e Ballit Kombëtar,Mid`hat Frashërin.

Jusuf Azemi si djalë i ri dhe në krah të Ballit Kombëtar zhvilloi një aktivitet me shpirt kombëtar,ku duhet theksuar se me vendimet e Kongresit të Ballit Kombëtar të mbajtur në Regio Emilia të Italisë,Mid`hat Frshëri e pati angazhuar Jusuf Azemin që t`i njoftojë anëtarët e ballit Kombëtar nga Kosova për rianëtarësim në frymën e Ballit Kombëtar,të cilën detyrë Jusuf Azemi,djali i ri nga Tetova e kryen me kënaqësi dhe nivel të lartë.

Në kujtimet e Jusuf Azemit tashmë në dritën e historisë kombëtare,thuhet se takimet me burrin e madh të kombit dhe të trualllit shqiptar,Mid`hat Frashëri kanë mbetur të paharruara deri në fund të jetës .Në takimet tona në Çikago,Jusuf Azemi për takimin e tij me burrin e madh të kombit i kanë mbetur në zemër dhe në shpirt ndër vite të tjetës.Nga ai takim me Mid`hat Frashërin,në rrethet e aktiviteteve tona kombëtar në Çikago,Jusuf Azemi i thoshte me zemër e shpirt:,,Fjalët e fundit të shqiptarizmit e kanë Prishtina dhe Tetova,,-u kishte thënë burri i madh i truallit Frashëri.

Në këto vite,Jusuf Azemi u dallua në krah të Komitetit ,,Shqipëria e Lirë,,pas shpalljes në Paris më 26 gusht 1949 dhe angazhimi i tij për themelimin e organizatave tjera politike ishte pjesë e frymës kombëtare shqiptare.Ndonëse në Londër më 6 shtator 1949,në një konfrencë të shtypit të mbajtur nga Mid`hat Frashëri,që e ndërpret për shkak se nuk ia mundësojnë të flasë për Kosovën dhe për ketë arsye lindi iniciativa që të themelohej Lidhja Kosovare nga përfaqësuesit e Ballit Kombëtar me bijtë më të mirë të lindur jashtë kufinjve të Shqipërisë londineze.

Për jetën dhe veprimatrinë kombëtare të Jusuf Azemit,profesor Riza Sadiku,botoi Monografinë me të dhënat historike dhe të bollshme arkivore,,Hafëz Jusuf Azemi,një jetë për kauzën shqiptare në mërgim,,Botues:Muzeu i Kosovës,Prishtinë,2012

Mërgata shqiptare në Amerikë po ndahet sot nga veprimtari më i vjetër në mërgatën Jusuf Azemi dhe, si thuhet me gjuhën e De Radës,këndej detit në Amerikën e largët me kujtimet tona se e patëm për nder të punojmë e të veprojmë afër me zemrën dhe shpirt atdhe,që,shpeshherë na thoshte:Po të kem edhe një jetë,unë përseri do të bëja luftën time për kombin dhe popullin shqiptar për një Shqipëri Etnike në Ballkan!

@tn.lajmelokale
@tetovanews