Ballina Top Lajm Të telefonosh nga aeroplani? Po, nga kjo verë do të jetë e...

Të telefonosh nga aeroplani? Po, nga kjo verë do të jetë e mundur, çfarë pritet të ndodhë

Ditët e “modalitetit të avionit” janë të numëruara, megjithëse ka të ngjarë që ikona e aeroplanit në telefonat inteligjentë të vazhdojë të jetë e dobishme, veçanërisht jashtë Europës. Më 24 nëntor 2022, Komisioni Europian i dha dritën jeshile përdorimit të pajisjeve të lidhura me internetin dhe për rrjedhojë telefonave inteligjentë, orëve inteligjente, tabletëve dhe laptopëve edhe gjatë një fluturimi, duke përditësuar një ligj të vjetër të vitit 2008 dhe duke u dhënë vendeve anëtare kohë për të ndarë frekuencat e brezit 5G në avion deri më 30 qershor 2023.

Nga kjo verë, pra, ne do të jemi edhe më të lidhur, edhe në atë që kishte mbetur një nga hapësirat e pakta pa Wi-Fi, me përjashtim të disa fluturimeve specifike që ofronin lidhje shumë të ngadalta me çmime të tepruara. Tani, megjithatë, “pasagjerët që fluturojnë brenda BE-së do të jenë në gjendje të përdorin smartfonin e tyre në potencialin e tij të plotë, duke përfshirë thirrjet”, siç specifikohet në një shënim zyrtar të lëshuar nga Komisioni.

Kjo mund të bëhet në lartësi të ulët, duke u lidhur me antenat e zakonshme tokësore, ndërsa në lartësi të madhe do të jetë e mundur vetëm në avionët që aktivizojnë shërbimin picocell, i cili funksionon falë një antene të montuar në trup që lidh rrjetin celular tokësor me atë satelitor dhe rinis sinjalin brenda kabinës.

Në vitin 2013, Shtetet e Bashkuara ishin të parat që ndoqën këtë rrugë, por agjencia federale dhe linjat ajrore e hodhën poshtë idenë, e cila më pas u anulua në vitin 2020. Arsyeja është e thjeshtë: një risi e tillë jo vetëm që do të sillte përfitime, por e kundërta do të ndikonte negativisht në cilësinë e udhëtimit. Pasagjerët në fakt do të detyroheshin të dëgjonin thirrjet dhe video thirrjet nga udhëtarët e tjerë, dhe sipas ekuipazhit, kjo do të çonte në një rritje të shqetësimit dhe mosmarrëveshjeve, duke marrë parasysh që rreth 40% e përdoruesve do të bënin telefonata gjatë fluturimit.

Edhe pse kemi teknologjitë adekuate për udhëtime të sigurta, deri më sot është preferuar që të ndalohet përdorimi i pajisjeve elektronike për shkak të ndërhyrjeve të mundshme me instrumentet në bord. Në realitet ka qenë gjithmonë disi e tepruar, veçanërisht në epokën e rrjetit 3G dhe 4G, dhe kështu do të mbetet edhe me rrjetin 5G.

Në këtë rast spektri i gjerësisë së brezit të rrjetit është më i ngjashëm me atë të rezervuar për aviacionin dhe NASA ka raportuar një rritje të rasteve me futjen e teknologjisë më të fundit.

Megjithatë, problemi do të duket i lehtë për t’u zgjidhur, pasi sipas indikacioneve të ekspertëve është i nevojshëm rregullimi i lartësimatësve që në Europë tashmë po bëhet, d.m.th instrumentet më të cenueshme ndaj këtij lloji interferencash, dhe me shpenzime të qëndrueshme, veçanërisht në lidhje me investimin total prej 94 milionë eurosh të bërë nga operatorët për marrjen e frekuencave 5G. \SCAN\

Artikulli paraprakVideo+Pictures: Illinois Dust Storm Leaves ‘Multiple’ People Dead Amid Highway Pile-Up
Artikulli tjetërVIDEO/Përplasen 70 automjete, 6 viktima nga stuhia “marsiane” që mbuloi autostradën në SHBA