Ballina Aktualitet Kultura Turqi, fillojnë ceremonitë për përkujtimin e Mevlana Xhelaeddin Rumiut (VIDEO)

Turqi, fillojnë ceremonitë për përkujtimin e Mevlana Xhelaeddin Rumiut (VIDEO)

Rituali Sema, i cilësuar nga dijetari dhe mistiku musliman Mevlana Xhelaleddin Rumi si “takimi me Allahun dhe përqafimi i dashurisë”, ka një ndikim të madh tek audienca me vizualitetin dhe estetikën e tij

Në Konya të Turqisë janë kryer përgatitjet përfundimtare për ritualet “Sema” që do të kryhen nga anëtarët e Ansamblit Muzikor Sufik Turk të Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit të në kuadër të Ceremonive Ndërkombëtare të Përkujtimit të 748-vjetorit të ndërrimit të jetës së Mevlanasë (Şeb-i Arus).

Rituali Sema, i cilësuar nga dijetari dhe mistiku musliman, Mevlana Xhelaleddin Rumi, i cili me mësimet e tij tërheq vëmendjen nga e gjithë bota, si “takimi me Allahun dhe përqafimi i dashurisë”, ka një ndikim të madh tek audienca me vizualitetin dhe estetikën e tij.

Në kuadër të ceremonive përkujtimore ndërkombëtare të 748-vjetorit të ndërrimit jetë së Mevlanës, ceremonitë Sema të kryera nga anëtarët e Ansamblit të Muzikës Sufiste Turke të Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit ndiqen me interes nga mijëra të ftuar vendas dhe të huaj që vijnë në qytet.

Rituali Sema, i përkufizuar nga Mevlana si “Të shijosh kënaqësinë e mbijetesës në vdekshmëri, të arrish sekretin e Allahut pa ndërmjetës, të takohesh me Allahun dhe të përqafosh dashurinë”, është kryer si një ritual fetar që është identifikuar me tarikatin Mevlevi për qindra vjet.

Gjatë rituali, i cili përveç se ka aspekt të viziualitetit dhe estetikës, dervishët që rrotullohen me trupat e tyre gjithashtu e përmendin Allahun me zemër dhe gjuhë.

Në Konya, ku mijëra njerëz nga fe dhe kultura të ndryshme mblidhen së bashku, për shkak të ceremonive “Şeb-i Arus”, që do të thotë “Nata e dasmës, nata e takimit të të dashuruarve”, në datat 7-17 dhjetor, anëtarët e Ansamblit të Muzikës Sufiste Turke do të kryejnë një performim Sema në orare të caktuara të ditës.

Dervishët rrotullues, anëtarë të Ansamblit të Muzikës Sufiste, kanë bërë provat e tyre të fundit në sallën e Qendrës Kulturore Mevlana të Bashkisë Konya.

– “Kemi bërë prova çdo ditë për dy javë”

Duke dhënë informacion për përgatitjet e fundit, drejtori i Ansamblit Muzikor Sufist Turk dhe Kryeshejhu Fahri Özçakıl, për Anadolu Agency (AA) tha se ata mbajnë program të ritualit Sema çdo të shtunë gjatë gjithë vitit.

Duke theksuar se ata kanë një periudhë të veçantë përgatitjeje për ceremonitë e Şeb-i Arusit, Özçakıl tha: “Kemi një staf prej 49 artistësh, duke përfshirë artistët mysafirë. Përveç dervishëve rrotullues që zgjodhëm nga miqtë tanë kompetent vullnetarë, ne kemi 11 dervishë rrotullues dhe 25 muzikantë në staf. Provat i bëjmë në Qendrën Kulturore Mevlana. Kemi intensifikuar provat në muajin e fundit, kemi dy javë që bëjmë prova çdo ditë, kemi përfunduar provat, jemi gati për ceremonitë”, tha ai.

Ceremonitë e këtij viti do të nisin më 7 dhjetor me një vizitë në tyrben e Shems-i Tabrizit dhe me parullën “Irfan Vakti” (Koha e Urtësisë). Ceremonitë do të vazhdojnë me lutjen Gülbang në Muzeun Mevlana në të njëjtën ditë, ndërsa rituali Sema do të mbahet në mbrëmje.

Programi Şeb-i Arus, në të cilin do të marrin pjesë shumë artistë vendas dhe të huaj me performancat dhe veprat e tyre personale, do të përfundojë me ritualin Sema që do të mbahet më 17 dhjetor.

Artikulli paraprakKasami në vendin e Mevlana Xhelaleddin Rumi-ut, takon kryebashkiakun e mbi dy milionë banorëve
Artikulli tjetërNdërron jetë foshnja shqiptare 14 muajshe, i mbeti ushqimi në fyt