E hënë, 27 Shtator, 2021

Sa kohë mund të mbahet mishi në frigorifer?

Must Read

Para shpikjes së frigoriferit, bora dhe moti i ftohtë ishin të vetmet mënyra për ta mbajtur ushqimin të ftohtë. Ata që jetonin në klimat më të ftohta bënë një lloj paraardhësi të frigoriferit, duke gërmuar vrima në tokë të cilat i mbushën me borë dhe i mbuluan me kashtë. Në këtë mënyrë ata mbanin atë që ushqimi nuk ishte menduar për konsum të menjëhershëm. Në mesin e viteve 1800, frigoriferi u shpik dhe megjithëse u desh shumë kohë për t’u bërë një pajisje bazë në kuzhinat e shtëpisë, ai përfundimisht ndryshoi mënyrën se si ne konsumojmë dhe hamë.

Sigurisht, kjo nuk do të thotë vetëm se ne kemi përfshirë në dietën tonë ushqimet e gatshme të ngrira që konsumohen para televizorit. Fatkeqësisht, shumë prej nesh nuk dinë të përfitojnë plotësisht prej tyre. Shumica prej nesh vendosim një copë mish ose pulë në frigorifer në mënyrë që të mos përkeqësohet në mirëmbajtjen e frigoriferit. Sa herë kemi hedhur një copë mish të ngrirë në plehra sepse nuk jemi të sigurt se sa kohë ka qenë atje ose për sa kohë ngrirësi mund t’i mbajë gjërat të freskëta?

Në temperatura shumë të ulëta, molekulat dhe enzimat që mbështesin bakteret e rrezikshme lëvizin aq ngadalë sa këto mikrobe ose vdesin ose mbeten joaktive. Pra, kur shkrijmë një copë mishi disa muaj më vonë, mikrobet patogjene nuk do të kenë mundësi të vijnë përsëri në jetë, përderisa sigurisht që ne e konsumojmë mishin brenda pak orësh.

Ekspertët theksojnë se bakteret potencialisht të dëmshme, majat dhe madje edhe parazitët si trichin (që gjendet në mishin e derrit) mund të shmangen duke ngrirë në temperaturë zero, por duhet të mbahen të njëtrajtshme gjatë gjithë kohës. Është gjithashtu një ide e mirë të vendosni mishin në qese plastike që mbyllen hermetikisht dhe të shënoni datën e ngrirjes për të shmangur humbjen e mëtejshme të ushqimit.

Tabela më poshtë tregon kohën kur mishi mund të lihet në frigorifer në varësi të llojit të tij pa humbur cilësinë e tij.

Koha e ngrirjes:

Shpendët e gatuar – 4 muaj

Pjesë të papërpunuara të shpendëve – 9 muaj

Shpend i tërë i papjekur – 12 muaj

Mishi i gatuar – 2 deri në 3 muaj

Rrotullat e mishit të papjekur – 4 deri në 12 muaj

Biftek ose brinjë të papjekur – 4 deri në 12 muaj

Mish i grirë i papërpunuar – 3 deri në 4 muaj /abcnews.al

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Qetësimi i situatës në veri/ Kurti në mesnatë flet për telefonatat me Borrellin e Stoltenbergun

Kurti në një postim në Twitter ka bërë të ditur është dakorduar për qetësim të situatës. Kryeministri i Kosovës, Albin...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img