Ballina Shëndeti Psikologji Pesë fraza që adoleshentët duan të dëgjojnë nga prindërit e tyre

Pesë fraza që adoleshentët duan të dëgjojnë nga prindërit e tyre

Marrëdhënia dhe komunikimi i përditshëm me një fëmijë në adoleshencë është shumë i ndryshëm nga ai me një fëmijë më të vogël. Fëmijët më të vegjël kanë vetëbesim, egoizëm, ndërsa fëmijët në adoleshencë shpesh janë më introvertë dhe përpiqen të përshtaten me kalimin gradual drejt moshës madhore. Adoleshentët nuk diskutojnë gjithmonë atë që i shqetëson, veçanërisht me prindërit, por duhet të dinë se janë pranë tyre dhe se i mbështesin pavarësisht se çfarë ndodh.

Fëmijët në adoleshencë janë shumë më të pavarur, bëjnë shumë gjëra vetë dhe shpesh harrojnë se mbeten fëmijë. Fjalët inkurajuese janë të pakta, megjithatë, veçanërisht në këtë moshë, fëmijët duhet t’i dëgjojnë ato.

Pesë fraza inkurajuese që mund t’i thoni adoleshentit tuaj

“Jam krenar per ty”

Prindërit janë të bindur se fëmijët e tyre e dinë se sa krenarë janë me ta, por nuk është kështu. Ashtu si ju nuk mund t’i lexoni mendjet e tyre, ashtu edhe ata duhet të dinë se si ndiheni dhe çfarë mendoni.

Sipas  Psychology Today , kur prindërit u tregojnë fëmijëve të tyre adoleshentë se sa krenarë janë për ta, ata ndihen të rëndësishëm në familje dhe më e rëndësishmja, krenarë për atë që kanë arritur.

“Të dua”

Dy fjalë me rëndësi të madhe. Një sondazh i vitit 2020 zbuloi se adoleshentët që u pyetën se sa shumë ndiheshin të dashur nga prindërit e tyre u përgjigjën në një shkallë nga “i moderuar” në “shumë të lartë”. Në përgjigjen e tyre, rol të rëndësishëm kanë luajtur edhe fërkimet e përditshme, ndërkohë që sipas rezultateve, marrëdhëniet dhe komunikimi më i mirë kanë prindërit që shpesh u thonë fëmijëve adoleshentë se i duan.

“Ti mund ta besh”

Sipas  RaisingChildren.net.au, kur adoleshentët mendojnë se prindërit i mbështesin, ata janë më të gatshëm të provojnë gjëra të reja, sepse e dinë se edhe nëse dështojnë, do të vazhdojnë të kenë mbështetjen e tyre.

“Isha gabim”

Pranimi i një gabimi nuk është gjithmonë i lehtë. Megjithatë, pranimi se keni bërë një gabim në adoleshentin tuaj mund ta bëjë marrëdhënien më të fortë. Të ‘Parent Metro’ raporton se kur fëmijët në adoleshencë shohin prindërit e tyre duke kërkuar falje, ajo i ndihmon ata të kuptojnë se ata nuk duhet të jetë turp për gabime që bëjnë dhe se ata mund të mësojnë prej tyre.

“Ti je i vecante”

Çdo fëmijë është i veçantë dhe para së gjithash, veçoritë, karakteristikat dhe gjithçka që e bën atë unik, identifikohen nga të njëjtët prindër. Pra, mos harroni t’i tregoni fëmijës tuaj se ai është i veçantë dhe se ky ndryshim i secilit është edhe avantazhi i tij./abcnews.al

Artikulli paraprakVarianti i ri i COVID vështirëson udhëtimet në Europë
Artikulli tjetërMbretëria e Bashkuar nuk do të dërgojë ushtarë në Ukrainë për ta mbrojtur nga pushtimi rusë