Ballina Argëtim Kuriozitete Origjina e bukës: Ushqimi më i konsumuar në histori

Origjina e bukës: Ushqimi më i konsumuar në histori

Buka në format e saj të ndryshme, është ushqimi më i konsumuar në botë. Është një burim i rëndësishëm i karbohidrateve dhe lëndëve ushqyese thelbësore për trupin e njeriut, dhe është kompakte dhe e lëvizshme, gjë që shpjegon pse buka gjendet në dietën e njerëzve nga e gjithë bota për mijëra vjet. Por kur, saktësisht, filloi historia e bukës? Disa kërkime shkencore tregojnë se njeriu ka konsumuar bukë për të paktën =30.000 vjet.

Njeriu parahistorik konsumonte një lloj qulli të bërë nga një përzierje drithi dhe uji. Nga atje deri në pjekjen e kësaj përzierjeje ishte vetëm një hap. Kështu është bërë ndoshta buka e parë: nga një eksperiment. Por nga buka e parë e pjekur në gurë të nxehtë deri te buka e sofistikuar e sotme është një rrugë e gjatë.
Evolucioni i bukës ka kaluar tre faza të rëndësishme.

Fermentimi
Procesi i fermentimit është ai që bën që buka të rritet dhe të bëhet me gëzof. Buka e lashtë e pafermentuar, e cila konsumohet sot në disa pjesë të botës, ishte e sheshtë, si pitia orientale, naani indian ose tortilla e Amerikës Qendrore.

Me shumë mundësi, buka e parë e fermentuar ishte gjithashtu e rastësishme. Kështu njeriu zbuloi se procesi i fermentimit ndryshon strukturën e brumit, rezultati është një bukë më e lehtë dhe më e gazuar. Prodhimi komercial i majave, agjenti ngjyrues më i përhapur, daton rreth vitit 300 para Krishtit, nga Egjipti i lashtë.

Miell i rafinuar

Në parahistori, gruri bluhej me gurë. Ky miell parahistorik rezultoi në bukë të papërpunuar nga drithërat. Një proces më i sofistikuar i marrjes së miellit u mendua nga Mesopotamianët rreth vitit 800 para Krishtit. Ata po mësonin një metodë të re bluarjeje. Kështu u shfaq mulliri, baza e prodhimit të miellit në ditët e sotme. Mielli që rezulton, më i bardhë dhe më i imët, u bë shpejt një simbol me status më të lartë dhe dëshira për të marrë bukën më të bardhë dhe më të rafinuar vazhdoi deri në epokën moderne.

Prerje mekanike

Për qindra vjet, buka, shitej në copa të mëdha për t’u prerë në shtëpi. Por në vitin 1917, një argjendari i quajtur Otto Rohwedder krijoi prerësin e parë mekanik të bukës. Fillimisht, kompanitë ishin të bindura se amvisat nuk do të ishin të interesuara të blinin bukë tashmë të prerë, dhe makina e Rohwedder gjeti vendin e saj në një fabrikë buke vetëm në vitin 1928. Ideja e shitjes së bukës tashmë të prerë rezultoi të ishte një sukses i madh, pasi në vetëm dy vjet, 90% e bukës së shitur në dyqane u pre në feta.

Ky evolucion i bukës kishte çuar në imazhin standard të botës moderne në lidhje me bukën ideale: e bardhë, me një kore krokante dhe një brendshme me gëzof, e prerë në feta krejtësisht të barabarta. Megjithatë, vitet e fundit, pasi specialistët kanë treguar se buka e bardhë është e pashëndetshme, për shkak të rafinimit të tepërt të drithit, konsumi i bukës me drithëra është përhapur ndjeshëm në shoqëritë perëndimore.

Kështu, nëse në fillim të shekullit të njëzetë, për shembull, të pasurit hanin bukë të bardhë dhe të varfërit të zezë, e konsideronin si inferiore, sot situata është pikërisht e kundërta: të varfërit hanë bukë të bardhë, ndërsa klasa e mesme dhe e lartë preferojnë bukë e plotë.

@tn.lajmelokale
@tetovanews