Ballina Shëndeti Psikologji Pse kemi frikë të pranojmë se vuajmë nga depresioni?

Pse kemi frikë të pranojmë se vuajmë nga depresioni?

Eksperti shpjegon se edhe sot është e vështirë të pranosh se vuan nga depresioni apo probleme të tjera që lidhen me sferën emocionale. Profesor Lazzari shpjegon pse nuk duhet të kemi frikë prej tyre.

Modestia, turpi, ndjenja e papërshtatshmërisë, shpesh ata që vuajnë nga një çrregullim mendor e gjejnë veten duke luftuar edhe me këto ndjenja. Nuk është e lehtë të pranosh të vuash nga shqetësimi emocional, të kërkosh ndihmë për të dalë prej tij, ekziston ende një stigmë që vazhdon rreth shëndetit mendor dhe atyre që vuajnë, sikur të ishte një trill, diçka që mund të zgjidhet me thjeshtësi dhe me vullnet. “Çrregullimet mendore nuk duhet të përjetohen me turp, por duhet të kuptojmë se ato mund të jenë pjesë e rrugës sonë të jetës. Vetëm mendoni se edhe para pandemisë një në tre njerëz kishte një problem psikologjik,” shpjegoi profesor Davide Lazzari për Fanpage.it., President i Urdhrit të Psikologëve.

Profesor, cilat janë shenjat tipike të kësaj patologjie?

Duke bërë një fjalim të përgjithshëm, mund të thuhet se simptoma më e dukshme është një ndryshim domethënës në humor dhe në mënyrën e të parit të gjërave në kuptimin negativ. Megjithatë, duhet thënë se termi depresion është i përgjithshëm dhe mund t’i referohet situatave shumë të ndryshme për sa i përket ashpërsisë dhe shprehjes së simptomave.

Por a mund të jetë e vështirë të njihet? A duhet të jemi veçanërisht empatikë për të kuptuar nëse një person i afërt me ne vuan nga depresioni?

Njohja e tij nuk është gjithmonë e lehtë për shkak të formave të ndryshme të çrregullimit. Është e qartë se për një diagnozë është e nevojshme të mbështeteni te një specialist, mjek ose psikolog. Njerëzit empatikë kanë një vështrim më të afërt dhe po ashtu edhe anëtarët e familjes ose njerëzit me të cilët kemi një marrëdhënie emocionale, edhe nëse nuk është një fakt i përgjithësueshëm.

Cilat janë terapitë që kalojnë personat që vuajnë nga ky problem? Udhëzimet e bazuara në prova tregojnë ndërhyrje psikoterapeutike për format më të zakonshme, ndonjëherë të kombinuara me trajtimin e drogës. Natyrisht, zgjedhja varet nga lloji i çrregullimit dhe specifikat e personit, duke përfshirë preferencat e tij. Ne kemi parasysh se shumë situata në të cilat ka shqetësime, por jo ende një depresion të vërtetë klinik, madje edhe ndërhyrjet këshilluese dhe mbështetëse psikologjike mund të jenë të rëndësishme dhe të parandalojnë situata më të rënda. Përtej ndihmës profesionale, e cila është sigurisht e nevojshme dhe e domosdoshme për ata që vuajnë nga kjo lloj patologjie, çfarë mund të bëjnë njerëzit përreth jush për të qenë në mbështetje të atyre që po përballen me këtë sëmundje? Unë besoj se vizioni kulturor është i rëndësishëm që të gjithë, përballë vështirësive, ngjarjeve ose situatave të veçanta, të mund të zhvillojnë forma të shqetësimit deri në shqetësime reale. Nuk ka nevojë të dramatizojmë apo edhe të mohojmë apo banalizojmë, por të përballemi me realitetin, të kujdesemi për veten. Le të kujtojmë se shumica e këtyre problemeve janë absolutisht të zgjidhshme dhe ne mund të dalim prej tyre duke pasur një përvojë rritjeje.

Çfarë nuk duhet thënë apo bërë absolutisht?

Mendoj se përgjigja është e qartë: respekti për tjetrin është themeli i çdo marrëdhënieje dhe bashkëjetese njerëzore. Aq më tepër kur tjetri ka probleme shëndetësore, qoftë fizike apo mendore. Vitet e fundit, është duke u bërë një punë e madhe për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e shëndetit mendor. Dhe ky episod i keq i televizionit gjatë Big Brother Vip, ka treguar se sa shumë janë ende të stigmatizuara sëmundjet mendore, e në veçanti depresioni. Nuk e di situatën specifike dhe nuk e kam zakon të komentoj ngjarjet televizive. Mund të kujtojmë se bota e argëtimit apo rrjetet sociale janë një përforcues dhe shpeshherë i nënshtrohen situatave ekzagjeruese dhe deformuese, edhe si një strategji audiencë. Besoj se media ka një përgjegjësi të rëndësishme në evoluimin e ndjeshmërisë ndaj këtyre problemeve, edhe duke dhënë informacion të saktë, kulturë, duke shmangur spektakolarizimin e formave të shqetësimit.

@tn.lajmelokale
@tetovanews