Ballina Argëtim Kuriozitete Shifrat e frikshme të balenës blu: Peshon 150 tonë, zemra 180 kg...

Shifrat e frikshme të balenës blu: Peshon 150 tonë, zemra 180 kg dhe pompon 220 litra gjak në dhjetë sekonda!

Sot, balenat blu janë kafshët më të mëdha në Tokës. Me një peshë që mund të arrijë 150 tonë, janë më shumë se dy herë më të mëdhenj se Megalodoni i frikshëm dhe shumë më të mëdha se disa nga dinosaurët më të egër që kanë ekzistuar në epokën mezozoike. Megjithëse flitet pak, paraardhësit e balenave të sotme ishin kafshë tokësore.

Këtu përfshihet i ashtuquajturi ‘Zoti i Vdekjes’, një balenë parahistorike me katër këmbë që ishte vdekjeprurëse brenda dhe jashtë ujit. Pas miliona vitesh evolucioni, balenat u bënë gjitarë plotësisht ujorë. Për më tepër, një herë e një kohë në detet parahistorike kishte balena që peshonin deri në 320 tonë. Përveç historisë së saj evolucionare, balena dallohet për madhësinë e saj.

Jo vetëm për shkak të madhësisë së saj totale, por për shkak të asaj të një pjese të saj, veçanërisht të zemrës. Për të na dhënë një ide krahasuese, zemra e një njeriu peshon midis 250 dhe 350 gramë. Në mënyrë proporcionale, ajo e balenës peshon 180 kilogramë.

Çdo gjë është në Librin e Rekordeve Guinness, dhe nuk është çudi. Ky muskul i përbërë nga katër zgavra dhe që peshon 180 kilogramë është i aftë të lëvizë jo më pak se 220 litra gjak nëpër trupin gjigant të këtij gjitari (mos harroni se njeriu ka 4.5-5 litra) në vetëm 10 sekonda.

Po aq i rëndësishëm sa madhësia është funksioni shumë i specializuar. Zemra e balenës blu rreh me një shpejtësi prej 25 deri në 35 rrahje në minutë. Megjithatë, është në gjendje të bjerë me 4 dhe 8 rrahje në minutë kur zhytet në thellësitë e errëta të oqeanit.

Falë studimeve shkencore, ka qenë e mundur për një kohë të gjatë të shihet zemra e një balene të gjallë, por gjithsesi është befasuese për shkak të madhësisë së saj. Edhe pse peshon shumë më pak se një makinë, masa e saj totale mund të jetë aq e madhe. Mbretëria e kafshëve është madhështore dhe gjëra të tilla na bëjnë të kuptojmë se deklarata nuk mund të vihet në dyshim.

Në mënyrë të përmbledhur mund të thuhet se:

-Balenat blu janë kafshët më të mëdha në planet.

-Ata mund të peshojnë 150 tonë dhe zemra e tyre peshon 180 kilogramë.

-Ky muskul mund të pompojë 220 litra gjak në 10 sekonda.