Sindikatat kundër rritjes së çmimin të energjisë elektrike

Must Read

Gjashtë sindikata, disa shoqata dhe asocicacione dënuan vendimin e djeshëm të Komisionit Rregullator për Energjikë për të rritur çmimin e energjisë elektrike me 7.42 përqind. Ata po kërkojnë nga rregullatorët që të ndryshojnë vendimin menjëherë dhe janë të indinjuar që vendimi po merret në mes të krizës më të madhe të kohërave të fundit, kur mijëra njerëz humbasin punën e tyre ose marrin shkurtime pagash, si dhe në një kohë kur janë duke u mallverzime të ndryshme nga ana e kompanive të ndryshme që morën ndihmë shtetërore dhe nuk u paguan pagat punonjësve.

“Është gjithashtu revoltuese edhe ajo që vendimi të merret brenda natës, pa asnjë konsultim publik, në mes të verës, para një fundjave të zgjatur dhe një festë publike, kur qytetarët nuk kanë shumë hapësirë ​​për të reaguar ndaj tij. Vendimi merret në periudhën pas zgjedhjeve, kur Kuvendi nuk konstituohet dhe nuk zgjidhet qeveria e re, kjo është arsyeja pse legjitimiteti i saj është i diskutueshëm, sepse ky nuk është një vendim teknik.Ky është një vendim politik, me pasoja të rënda politike dhe sociale, që do të prekin të gjithë qytetarët e këtij vendi në planin afatgjatë”, thanë sindikata në një deklaratë.

Ata theksojnë se shumë vende evropiane në krizën e koronës kanë marrë vendime që kanë shtyrë ose mbuluar faturat e energjisë elektrike për qytetarët e varfër, ose kanë ulur çmimin e energjisë elektrike, reagojnë nga Konfederata e Sindikatave të Maqedonisë (KSOM), Sindikata e Punëtorëve të Menaxhimit , Organet Gjyqësore dhe Shoqatat e Qytetarëve (UPOZ), Unioni i Pavarur Akademik (NACS), Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve të Mediave (SSNM), Sindikata e Kulturës e Republikës së Maqedonisë (SKRM), Sindikata e Shërbimit Diplomatik të Maqedonisë (SMDS), Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, Shoqata e Qytetarëve “Glasen Tekstilec”, Lëvizja e majtë “Solidariteti”, JADRO – Shoqata e Skenës së Pavarur Kulturore dhe Fronti Subversiv.

Partia opozitare VMRO-DPMNE akuzoi qeverinë se një familje pas rritjes së çmimeve do të duhet të paguajë mesatarisht 200 euro më shumë në vit për energji elektrike. Ata llogaritën që për qytetarët që paguajnë faturat mesatarisht 3,000 denarë në muaj, rritja do të jetë gati 1.000 denarë.

“Qeveria jopopullore e LSDM-së justifikon me paturpësi se kemi pasur një çmim të ulët të energjisë elektrike. Fatkeqësisht, tani shumë vende të rajonit do të kenë një çmim më të ulët të energjisë elektrike se ne, dhe në të njëjtën kohë një standard më të lartë se ai në Maqedoni. Tani, nëse marrim vetëm çmimin e energjisë elektrike nga Maqedonia, energji elektrike më të lirë paguajn në Serbi, Bullgari, Kosovë, Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Moldavi, Ukrainë”, tha zëdhënësi i VMRO-DPMNE-së Naum Stoillkovski.

LSDM thotë se vendimi për të korrigjuar çmimin e energjisë elektrike është marrë për të ruajtur funksionalitetin e sistemit energjetik në raste të tilla emergjente të shkaktuara nga pasojat e krizës së koronës.

Partia në pushtet thotë se tarifa e lirë do të mbetet në fuqi brenda intervalit ditor dhe gjatë natës si më parë, gjë që do t’i shpëtojë qytetarëve 15 milionë euro në vit. Në të njëjtën kohë, qytetarët e vendit do të vazhdojnë të paguajnë një nga çmimet më të ulëta të energjisë elektrike në rajon dhe në Evropë.

“Ndërsa VMRO-DPMNE ishte në pushtet, dhe Mickoski ishte këshilltar për energji i Gruevskit, çmimi i energjisë elektrike u rrit me 100 përqind, tarifa e lirë e energjisë elektrike u shfuqizua dhe shteti ishte i varur nga importi i energjisë elektrike të shtrenjtë”, thuhet në deklaratën e LSDM-së.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Shqiptarja e parë nga Kosova që kandidon në zgjedhjet parlamentare në Gjermani

Dafina Berisha është shqiptarja e parë që do të kandidojë për zgjedhjet e ardhshme në Bundestagun e Gjermanisë. Lajmin e...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img