Ballina Aktualitet Lajme Mickoski njoftoi përbërjen e Qeverisë së re, do të ketë katër zëvendëskryeministra...

Mickoski njoftoi përbërjen e Qeverisë së re, do të ketë katër zëvendëskryeministra (VIDEO)

Mandatari dhe lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, ka bërë të ditur përbërjen e ardhshme të Qeverisë së re. Ai sonte pas mbajtjes së Komitetit Ekzekutiv të partisë, ku u përcaktuan propozimet për kandidatë për kabinetin qeveritar, tha se propozimet janë miratuar njëzëri nga Komiteti Qendror. Ai njoftoi se do të jenë tre zëvendëskryeministra nga koalicioni i tij“Maqedonia yte”dhe një i katërt nga koalicioni “VLEN”.

Lideri i partisë së VMRO-DPMNE-së dhe mandatari për përbërjen e qeverisë së re Hristijan Mickoski i bëri të ditur emrat e ministrave në qeverinë e re. Më poshtë mund ta shihni listën:

Ministri i Transportit dhe Lidhjeve Aleksandar Nikollovski
Ministri i Mbrojtjes Vllado Misajlovski
Ministrja e Financave Gordana Dimitrievska Koçovska
Ministri i Punëve të Jashtme Timço Mucunski
Ministri i Vetëqeverisjes Lokale Zllatko Pirinski
Ministri për Shoqëri Informatike Stefan Andonovski
Ministri i Sportit Borko Ristovski
Ministrja e Energjisë dhe Minierave Sanja Bozhinovska
Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Cvetan Tripunovski
Ministri i Kulturës dhe Turizmit Zoran Ljutkov
Ministri i Punëve të Brendshëm Pançe Toshkovski
Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Vesna Janevska
Zëvendëskryeministri dhe ministri përgjegjës për sistemin politik– Ljupço Dimovski
Ministri i Marrëdhënieve ndërmjet Komuniteteve Ivan Stoillkoviq
Ministër pa portofol, përgjegjës për integrimin e dekadës së romëve Shaban Saliu

Sipas njoftimeve, qeveria duhet të zgjidhet fundjavën e ardhshme, ose mundësisht të hënën e 24 qershorit.

Nënkryetari aktual i partisë, Aleksandar Nikoloski, do të jetë zëvendëskryeministër dhe ministër i Transportit dhe Lidhjeve. Ministër i Punëve të Jashtme do të jetë Timço Mutsunski, njëherësh nënkryetar i partisë dhe kryetar aktual i komunës së Aerdoromit, ndërsa për mbrojtje Vlado Misajlovski, ish-ministër i Mbrojtjes.

Ministre e Financave do të jetë Gordana Dimitrievska Koçovska, për të cilën Mickoski tha se ka përvojë të madhe në financa dhe operacione makroekonomike dhe që ka punuar me të në “Elektrocentralet e Maqedonisë”.

Për Ministre të Energjisë dhe Minierave është propozuar Sanja Bozhinovska, të cilën lideri e konsideron eksperte në energjetikë me përvojë të madhe në kompanitë e mëdha.

Për ministër të Bujqësisë është propozuar Cvetan Tripunovski, i cili ishte zëvendësministër shtesë i Bujqësisë.
Ministër i Kulturës dhe Turizmit do të jetë aktori Zoran Ljutkov, për të cilin Mickoski pret që të ketë mundësi ta promovojë Maqedoninë jashtë vendit.

Ministri i Punëve të Brendshme mbetet ministër teknik në këtë pozitë, Pançe Toshkovski, për të cilin u tha se pritet një luftë e pakompromis kundër krimit dhe korrupsionit.
Ministre e Arsimit dhe Shkencës do të jetë Vesna Janevska, e cila vjen nga komisioni për arsim i VMRO-DPMNE-së.

“Unë jam udhëhequr nga parimi i ndershmërisë dhe punës së palodhur, jam udhëhequr nga njerëzit që menjëherë do të përveshin mëngët me mua, sepse Maqedonia nuk ka kohë për të pritur”, tha Mickoski.

Një emër që nuk është përmendur deri më tani është ministri i Vetëqeverisjes Lokale, post i cili do të jetë Zlatko Pirinski, i cili për një kohë ka menaxhuar zyrën e liderit të VMRO-DPMNE-së.
Ministër për shoqëri informative dhe administratë do të jetë Stefan Andonovski, i cili ishte zëvendësministër shtesë në qeverinë teknike në të njëjtin repart.

Ministër i Sportit do të jetë Borko Ristovski, hendbollist dhe përfaqësues i Maqedonisë.
Ljupço Dimovski, kryetar i SPM-së, do të jetë zëvendëskryetar i Qeverisë dhe ministër për sistemin politik.

Ivan Stoilkoviq, kryetar i Partisë Demokratike të Serbëve në Maqedoni, do të jetë zëvendëskryeministër për marrëdhëniet ndërmjet komuniteteve.
Shaban Saliu do të jetë ministër pa resor, përgjegjës për integrimin e dekadës së romëve”, tha Mickoski, duke theksuar se këta janë kandidatë për pozitat.

Pres që më 22-23 qershor të zgjidhet Qeveria dhe t’ia kthejmë Maqedoninë popullit, ajo do të jetë qeveri për ju”, tha ndër të tjera Mickoski.

Paraprakisht asambleja e partisë Besa të Biljal Kasamit, e cila është pjesë e koalicionit “Vredi”, ka vendosur në mbledhjen e së enjtes që të propozojë Fatmir Limanin për ministër të Politikës Sociale, Demografisë dhe Rinisë, Besar Durmishin për ministër të ekonomisë. dhe Punës dhe Sedat Suleimani për zëvendësministër të Kulturës dhe Turizmit.

Kryesia qendrore e Alternativës, nga ana tjetër, mbrëmë zgjodhi Orhan Murtezanin për ministër të Çështjeve Evropiane, Lulzim Aliun për zëvendësministër të Arsimit dhe Shkencës dhe Safiye Sadiki-Shainin për zëvendësministre për Sistemin Politik dhe Ndër Marrëdhëniet me Komunitetin. Kryetari aktual i kësaj partie, Afrim Gashi, është kryetar i Kuvendit.

Nga partnerët e tjerë në koalicionin “Vredi”, sipas deklaratave në media, është e sigurt që kreu i Lëvizjes Demokratike, Izet Majiti, do të jetë zëvendëskryeministër i parë dhe ministër i ekologjisë, dhe kryetar i Aleancës. për shqiptarët, Arben Taravari do të jetë ministër i Shëndetësisë.

Në seancën e Bordit Qendror të partisë, Lëvizja ZNAM – Për Maqedoninë tonë të premten përcaktoi kandidatët e saj me të cilët do të marrë pjesë në Qeveri – Igor Filkov është kandidati i tyre për ministër të drejtësisë, ndërsa Goran Minçev – kandidat për ministër të administratës publike. .

Mickoski paraprakisht kishte paralajmëruar se pasnesër në Kuvend do ta dorëzojë propozimin e përbërjes dhe programit të qeverisë, pas së cilës duhet të caktohet seanca parlamentare për zgjedhjen e kabinetit të ri qeveritar. Afati 20 ditor për përbërjen e qeverisë shkon nga 6 qershori, kur Mickoski e mori mandatin nga presidentja Gordana Siljanovska Davkova. Në zgjedhjet parlamentare të mbajtura më 8 maj, VMRO-DPMNE fitoi 58 deputetë, Vredi 14 dhe ZNAM gjashtë.

Мандатарот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски го објави идниот состав на новата Влада. Вечерва по одржувањето на Извршниот комитет на партијата каде биле утврдени предлозите за кандидати за владиниот кабинет изјави дека и на Централниот комитет едногласно ги потврдиле предлозите. Тој објави дека ќе има три вицепремиери од неговата коалиција „Твоја Македонија“ и четврт од коалицијата „Вреди“.

Вицепремиер премиер и министер за транспорт и врски ќе биде актуелниот потпретседател на партијата Александар Николоски. Министер за надворешни работи ќе биде Тимчо Муцунски исто така потпретседател на партијата и актуелен градоначалник на општина Аердором, додека за одбрана Владо Мисајловски, поранешен министер за одбрана.

Министер за финансии ќе биде Гордана Димитриевска Кочовска за која Мицкоски рече дека има големо искуство за финансиите и макроекономското работење и која со него има работено во „Електрани на Македонија“.

Министер за енергетика и рударство е предложена Сања Божиновска, за која лидерот смета дека е експерт во енергетиката со големо искуство во големи компании.

Министер за земјоделство е предложен Цветан Трипуновски, кој беше дополнителниот заменик министер во земјоделие.
Министер за култура и туризам ќе биде актерот Зоран Љутков, за кој Мицкоски очекува дека ќе има шанса да ја промовира Македонија на надворешен план.

Министер за внатрешни работи останува техничкиот министер на оваа позиција Панче Тошковски, за кого беше речено дека се очекува бескомпромисна борба со криминалот и корупцијата.
Министер за образование и наука ќе биде Весна Јаневска, која доаѓа од комисијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ.

„Се водев од принципот на чесност и работливост, се раководев тоа да бидат луѓе кои веднаш со мене ќе засукаат ракави зашто Македонија нема време за чекање“, рече Мицкоски.

Име кое до сега не беше споменувано е министерот за локална самоуправа на која позиција ќе биде Златко Пирински, кој некое време раководел со кабинетот на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ.
Министер за информатичко општество и администрација ќе биде Стефан Андоновски, кој беше дополнителен заменик министер во техничката Влада во истиот ресор.

Министер за спорт ќе биде Борко Ристовски, ракометар и репрезентативец на Македонија.
Љупчо Димовски, претседателот на СПМ ќе биде заменик претседател на Владата и министер за политички систем.

Вицепремиер за односи меѓу заедниците ќе биде Иван Стоилковиќ, претседател на Демократската партија на Србите во Македонија.
Шабан Салиу ќе биде министер без ресор, задолжен за интеграција на декадата на Ромите“, рече Мицкоски нагласувајќи дека станува збор за кандидати за функциите.

„Очекувам владата да биде избрана на 22-23 јуни и Македонија да ја вратиме на народот, тоа ќе биде Влада за тебе“, рече меѓу другото Мицкоски.

Претходно собранието на партијата Беса на Биљал Касами, која е дел од коалицијата „Вреди“, на состанок во четвртокот одлучи за членови во новата Влада да ги кандидира Фатмир Лимани – за министер за социјална политика, демографија и млади, Бесар Дурмиши – за министер за економија и труд и Седат Сулејмани за заменик-министер за култура и туризам.

Централното претседателство на Алтернатива, пак, синоќа го избра Орхан Муртезани за нивни кандидат за министер за европски прашања, Лулзим Алиу за кандидат за заменик-министер за образование и наука и Сафије Садики-Шаини за заменик-министер за политички систем и односи меѓу заедниците. Досегашниот лидер на оваа партија, Африм Гаши, е претседател на Собранието.

Од другите партнери во коалицијата „Вреди“, според изјави во медиуми, извесно е дека лидерот на Демократско движење, Изет Меџити, ќе биде прв вицепремиер и министер за екологија, а лидерот на Алијанса за Албанците Арбен Таравари – министер за здравство.

На седница на партискиот Централен одбор, Движењето ЗНАМ – За наша Македонија во петокот ги утврди своите кандидати со кои ќе партиципира во владата – Игор Филков е нивниот кандидат за министер за правда, а Горан Минчев – кандидат за министер за јавна администрација.

Мицкоски претходно најави дека предлог составот и програмата на владата ќе ги достави до Собранието задутре, по што треба да биде закажана собраниска седница за избор на новиот владин кабинет. Рокот од 20 дена за состав на владата тече од 6 јуни кога Мицкоски го доби мандатот од претседателката Гордана Сиљановска Давкова. ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните избори што се одржаа на 8 мај освои 58 пратеници, Вреди 14, а ЗНАМ шест.