Ballina Aktualitet Një komunë në Maqedoni pritet të futet në karantinë

Një komunë në Maqedoni pritet të futet në karantinë

Lidhur me kërkesën e kryetarit të Prilepit për vendosjen e karantinës në këtë qytet, zëdhënësi i Qeverisë, Dushko Arsovski sot tha se në Prilep situata është alarmante dhe të premten Komisioni për sëmundje infektuese do ta shqyrtojë këtë si problem.

“Duhet që atje të dalin hapat vijues, mënyrat, masat dhe çfarë do të ndërmerret në Prilep që të zvogëlohet përqindja e të infektuarve me Kovid-19”, shtoi Arsovski, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve në konferencën për shtyp të Qeverisë.

Градоначалникот на Општина Прилеп, Јованоски бара карантин за градот поради состојбата со ковид-19

Секојдневниот број на новозаболени и просечно по тројца починати заболени од ковид-19 за градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски е причината што тој бара од централниот Кризен штаб да прогласи карантин во градот.

„Сметам дека карантин е неопходен за Прилеп. Состојбата е загрижувачка и не смееме да дозволиме да излезе надвор од контрола. Само вчера починаа шест граѓани, а просечно има по тројца починати. Ова е време кога треба сите да помогнеме. Затоа не само што две недели работниот ден го почнувам на инфективното одделение со цел од технички, организациски и медицински аспект да им помогнам на колегите, туку упатив апел и до сите матични лекари, медицински сестри, целиот персонал да одвојат дел од слободното време и да се вклучат во борбата со ковид-19 за да ја надминеме што поскоро оваа состојба,“ вели градоначалникот Јованоски.

Тој смета дека пикот ќе се достигне на крајот на овој месец, и дека потоа ќе се намали притисокот што сега се чувствува во општата болница, барем за одреден период.

„Има место за сите пациенти засега, на располагање се 100 болнички кревети. Освен во инфективното одделение, каде остануваат најургентните случаи, пациентите се хоспитализираат во очно, одделението за уво, нос и грло, во еден тракт од интерно одделение, неодамна и во гинеколошкото, а терапија пациентите примаат и во одделот за физикална терапија, што исто така е ставен на располагање на потребите на пациентите со ковид-19,“ додава Јованоски.

Градоначалникот на Прилеп, по утринската волонтерска работа во прилепската болница, работниот ден го продолжува во Општина Прилеп. Но, во вечерните часови од 19 до 22 часот, тој е повторно со пациентите во инфективното одделение. Помага секаде каде што е потребно.

„Така ќе биде сè дотогаш додека ситуацијата налага таква потреба,“ децинден е Јованоски кој што впрочем од почеток на пандемијата менаџира со општинскиот кризен штаб.