Ballina Teknologji Lançohet alternativa e Twitter, Bluesky

Lançohet alternativa e Twitter, Bluesky

Një alternativë e Twitter e krijuar nga ish-kreu i gjigantit të mediave sociale është lançuar për miliarda përdorues në mbarë botën.

Gati katër vjet pasi u konceptua për herë të parë, aplikacioni Bluesky i Jack Dorsey është më në fund i disponueshëm për përdoruesit e Android për t’u shkarkuar, megjithatë një kod ftese kërkohet ende për akses të plotë.

Bluesky pozicionohet si një “internet social” që nuk ka mbikëqyrje të korporatës dhe synon t’u ofrojë përdoruesve algoritme të personalizuara dhe transparente që i shërbejnë përmbajtjes. Z. Dorsey njoftoi për herë të parë krijimin e Bluesky në vitin 2019, kur ai ishte ende në krye të Twitter, duke ngarkuar një grup prej pesë zhvilluesish që të ndërtonin një “standard të decentralizuar” për mediat sociale.

Projekti fillimisht mori fonde nga Twitter, por u bë një kompani e pavarur në vitin 2022 gjatë marrjes së firmës nga Elon Musk. “Qëllimi më i madh dhe afatgjatë është ndërtimi i një protokolli të qëndrueshëm dhe të hapur për biseda publike. Që të mos jetë në pronësi të asnjë organizate, por të kontribuohet nga sa më shumë që të jetë e mundur. Dhe se ai ka lindur dhe evoluar në internet me të njëjtat parime,” shkroi Z. Dorsey në një përmbledhje fillestare për zhvilluesit që punojnë në aplikacion në 2020.

Bluesky deri më tani ka më shumë se 50,000 shkarkime, sipas matjeve nga Google Play Store për aplikacionet Android, pavarësisht se është ende në modalitetin vetëm me ftesa. Aplikacioni është i disponueshëm për përdoruesit e iPhone pas lançimit në iOS në shkurt, duke ndihmuar rritjen e përdoruesve të tij nga rreth 1000 anëtarë të rinj në ditë në më shumë se 2500./Lapsi.al

Marrë nga: Independent

@tn.lajmelokale
@tetovanews