Ballina Aktualitet Lajme Bllokuan me traktorë rrugë dhe sheshe, analiza: Pse po protestojnë fermerët në...

Bllokuan me traktorë rrugë dhe sheshe, analiza: Pse po protestojnë fermerët në të gjithë BE-në

Qindra traktorë “mbytën” qendrën e Brukselit të enjten dhe fermerë të zemëruar qëlluan me vezë Parlamentin Evropian. Megjithëse bujqësia nuk ishte në rendin e ditës për takimin e liderëve të BE-së, politikanët mundën të kuptojnë se injorimi i kërkesave të fermerëve, sjell rrezik.

Protestat e fermerëve kanë përfshirë Evropën prej muajsh – në vende si Greqia, Gjermania, Portugalia, Polonia dhe Franca, ku qeveria u kap në befasi nga bllokada e autostradës së Parisit.

Fermerët kanë thënë se përballen me uljen e çmimeve të produkteve, rritje të kostove të prodhimit, borxhin, ndryshimet klimatike dhe produkte që vijnë të lira nga importi.

Kostot janë rritur, çmimet janë ulur

Kostot e fermerëve – veçanërisht për energjinë, plehrat kimikë dhe transportin – janë rritur në shumë vende të BE-së, veçanërisht që nga pushtimi rus i Ukrainës në shkurt 2022. Në të njëjtën kohë, qeveritë dhe shitësit me pakicë, duke pasur parasysh efektin e krizës së kostos së jetesës tek konsumatorët, janë munduar të ulin çmimet e ushqimeve.

Çmimet e fermave – çmimi bazë që fermerët marrin për prodhimet e tyre – ranë me pothuajse 9% mesatarisht midis tremujorit të tretë të 2022 dhe të njëjtës periudhë të vitit të kaluar, sipas të dhënave të Eurostat të analizuara nga Politico , me vetëm disa produkte – përfshirë ullirin. nafta, e goditur nga mungesat – të cilat përmbysën trendin.

Importet janë gjithashtu një problem, veçanërisht në Evropën Qendrore dhe Lindore, ku një numër i madh produktesh vijnë me çmim të lirë nga Ukraina, pas vendimit të BE për të hequr kuotat e detyrimeve pas pushtimit rus.

Fermerët polakë filluan të bllokojnë rrugët nga Ukraina në shenjë proteste që nga pranvera e kaluar.

“Druri ukrainas duhet të shkojë aty ku i takon, në tregjet aziatike apo afrikane, jo në Evropë”, tha sindikata e fermerëve polakë muajin e kaluar.

Negociatat për të përfunduar një marrëveshje të gjerë tregtare midis BE-së dhe bllokut tregtar Mercosur të Amerikës së Jugut kanë qenë një objektiv i një zemërimi të veçantë, me fermerët evropianë të pakënaqur me perspektivën e konkurrencës së pandershme në produkte si sheqer, drithë dhe mish.

@tn.lajmelokale
@tetovanews