Ballina Aktualitet Lajme Eksperti britanik: Marrëveshja mes Shkupit dhe Athinës është korrekte dhe e balancuar

Eksperti britanik: Marrëveshja mes Shkupit dhe Athinës është korrekte dhe e balancuar

Marrëveshja mes Shkupit dhe Athinës për emrin e ri të Maqedonisë është korrekt dhe i balancuar, dhe paraqet hap shumë të rëndësishëm, deklaroi eksperti për Evropën Juglindore nga Shkolla londineze për ekonomi dhe shkenca politike, Xhejms Ker-Lindzi.

“Si dikush që merret me Ballkanin Perëndimor dhe që shumë dëshiron ta shohë Ballknin Perëndimor në BE, e di se sa është i rëndësishëm ky hap”, theksoi Ker-Lindzi.

Sipas tij, “Maqedonia Veriore është zgjidhje shumë e mirë, e mençur dhe e balancuar”.

Ai vlerëson se shumë njerëz në Maqedoni janë të vetëdijsëm se emri duhet të ndryshohet, pasi pa këtë nuk do të mund vendi të bëhet anëtar i BE-së dhe NATO-s.

Lidhur me Greqinë, Ker-Lindzi tha se ata, për dallim nga Maqedonia, nuk paguajnë kurrëfarë çmimi politik ose ekonomik, por u është prishur imazhi.

“Të dy vendet janë të vetëdijshme se nëse ndonjëra e refuzon marrëveshjen, do të krijojnë probleme reale në këtë ose në mënyrë tjetër, dhe në planin ndërkombëtar shumë nuk do të jenë të lumtur për këtë, në BE dhe mes anëtarëve të NATO-s”, deklaroi eksperti britanik.

Ai theksoi se për dallim të shumë vëzhguesve tjerë, çdoherë paralajmëron kundër theksimit të madh të rolit të Rusisë ndaj Ballkanit Perëndimor, pasi ajo nuk ka as përafërsisht ndikim aq të madh.

“Rusia qartë se nuk është aq e lumtur kur shtetet i bashkohen NATO-s”, konkludon Ker-Lindzi.

Artikulli paraprakGruaja vidhte adresat e Facebook për të ndihmuar ISIS, ja si e zbuloi FBI-a
Artikulli tjetërSkandal: ‘Smrt za Shiptari’ në muret e “EBR” të MPB-së